22.11.2010. / 19:39

Autor: Hina

Šuker: Nitko se ne zadužuje s lakoćom, bez toga država ne bi funkcionirala

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago ustvrdio je da Hrvatska svoj napredak mora graditi na razvoju tehnologije i traženju položaja u tržišnim nišama

Ivan ŠukerIvan ŠukerNitko se ne zadužuje s lakoćom, to je nasušna potreba da država može normalno funkcionirati, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker na današnjem panelu o pokretanju gospodarskog rasta.

Šuker je time odgovorio na primjedbu predsjednika Uprave Zagrebačke banke Franje Lukovića kako ga fascinira lakoća s kojom se Hrvatska zadužuje dok istovremeno ne realizira mnoštvo resursa i potencijala.

"Svi u Hrvatskoj su podržali program gospodarskog oporavka, ali čim je trebalo nekome skresati prava, cjelokupna javnost je stala na njegovu stranu", rekao je Šuker zaključujući diskusiju na panelu održanom u sklopu konferencije "Novi model rasta hrvatskog gospodarstva", u organizaciji časopisa Banka i Poslovnog dnevnika

Komentirajući ocjene drugih diskutanata da Hrvatska treba hitno privući strane investitore, Šuker je spomenuo prosvjed u Varšavskoj ulici protiv projekta Cvjetni trg istaknuvši da nitko nema pravo zaustavljati poduzetnika koji je od države dobio svu potrebnu dokumentaciju.

"Takvi događaji izazivaju negativne reakcije stranih veleposlanika i investitora, a nisam primjetio da je hrvatska poslovna zajednica branila tog investitora", dodao je Šuker.

I ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač požalio se na suprostavljanje projektima za koje ulagači pokazuju interes.

"Vidjet ćete kako će proći projekti za hidroelektrane, jer već sada neki kažu da ćemo ugroziti pola sliva rijeke Drave", kazao je Popijač naglasivši da će Vlada učiniti sve kako bi se ti projekti ostvarili u dogovoru s lokalnim zajednicama.

Popijač ističe i kako postoji interes investitora pogotovo u energetici i turizmu, da su deseci projekata u tim djelatnostima u odmakloj fazi, a ni jedan nije ispod sto milijuna eura.

Ostali sudionici u raspravi, mahom ugledni gospodarstvenici, naglašavali su da Hrvatska mora pokrenuti investicijski ciklus i privući strane i domaće investitore.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago ustvrdio je da Hrvatska svoj napredak mora graditi na razvoju tehnologije i traženju položaja u tržišnim nišama.

"Končar je danas tehnološka kompanija koja se razvija na svojem znanju uz proizvodnju unikatnih proizvoda", istaknuo je Bago dodavši kako se samo tako može uspjeti, jer se s proizvodnjom velikih serija ne može konkurirati velikim svjetskim kompanijama.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 22.11.10. 22:35

Izjava "Nitko se ne zadužuje s lakoćom, bez toga država ne bi funkcionirala" je samo djelomično točna. Država se mora zadužiti za uvoz, ali ne i za novac potreban u unutarnjem prometu. Ta nemogućnost nam povećava dug višestruko, a posljedica je odricanja od monetarne vlasti (emisije vlastitog novca). To se može riješiti reformom monetarnog i bankarskog sustava (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize). Reforma bankarskog sustava je potrebna da se spriječi multiplikacija novca jer ona ima za posljedicu inflaciju i dužničku krizu.


registracija
25/6/10

vidra, 25.11.10. 12:47

Šef računovodstva mora uvijek brinuti da ima novca. Pošto u Hrvatskoj nema tko stvarati novac-(proizvod), jer su uništili naše tvornice, koje su nas hranile, šef računovodstva lako posudi i njegov i premijerkin problem riješen. Ali tko će riješiti vračanje?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika