22.11.2010. / 21:29

Autor: Hina

Linić: Zakon o fiskalnoj odgovornosti u 2011. neće imati nikakvih efekata

Na kraju današnjeg zasjednja Hrvatskog sabora zastupnici iz redova vladajuće koalicije isticali su kako donošenjem zakona o fiskalnoj odgovornosti više neće biti moguća samovolja u trošenju proračunskih sredstava, dok su oporbeni zastupnici pitali gdje je Vlada dosad bila s takvim prijedlogom, zamjerajući joj što s takvim zakonom dolazi na kraju mandata.

Slavko LinićSlavko LinićNa kraju današnjeg zasjednja Hrvatskog sabora zastupnici iz redova vladajuće koalicije isticali su kako donošenjem zakona o fiskalnoj odgovornosti više neće biti moguća samovolja u trošenju proračunskih sredstava, dok su oporbeni zastupnici pitali gdje je Vlada dosad bila s takvim prijedlogom, zamjerajući joj što s takvim zakonom dolazi na kraju mandata.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić ocijenio je da se tim zakonom dodatno postrožuje odgovornost u trošenju proračunskih sredstava.

Tako će čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika ili čelnici lokalnih jedinica, utvrdi li se da su prekršili odredbe novog zakona, svoj mandat staviti na raspolaganje, a imat će i obvezu novac vratiti u narednom razdoblju.

Cilj prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti je smanjenje deficita i omogućavanje da se potrošnja u potpunosti financira iz prihoda, a da zaduženja budu isključivo radi podmirenja obveza ili razvoja.

"Klub SDP-a smatra da ovaj zakon u 2011. neće imati nikakvih efekata", kazao je Slavko Linić i naveo kako bi nova fiskalna pravila trebala ozbiljno smanjivati fiskalni deficit, a pred nama je, kaže, usvajanje državnog proračuna za 2011. po kojem se događa suprotno, odnosno "skok" deficita.

Upitao je i zašto se taj zakon uvrstio u dnevni red Sabora prije nekoliko sati i donosi se po hitnom postupku kada bi Vlada tek u iduća četiri mjeseca pravilnicima trebala pobliže definirati njegovu provedbu.

"To je zbog vladinog PR-a, a ne ozbiljnog rada na financijskoj konsolidaciji", ustvrdio je Linić.

Zlatko Koračević (HNS) složio se da prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti obvezuje tek neku buduću vladu i da je stoga "licemjerna, marketinška podvala" sadašnje Vlade koja se ponašala sasvim suprotno od onoga što sada zagovara. Naveo je i kako je ukupni proračunski minus ove Vlade 40 milijardi kuna te ustvrdio kako adekvatna fiskalna pravila stižu prekasno.

Iz HDZ-a pak podržavaju prijedlog zakona jer se, kako ističu, njime jača financijska disciplina i osigurava transparentnije korištenje proračunskih sredstava te sprječavava da se poveća planirana visina potrošnje ili promjeni namjena sredstava.

"To je dobar prijedlog zakona, ali gdje ste bili dosad?", čulo se u pojedinačnoj raspravi iz redova oporbenih zastupnika, dok iz HDZ-a navode kako za dobar zakon nikada nije kasno jer će utjecati na povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjenje deficita i javnog duga.

Hrvatski sabor je za danas završio zasjedanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika