23.11.2010. / 11:51

Autor: Deutsche Welle

Njemačka vojska gubi bitku protiv PTSP-a

Njemačkoj vojsci kronično nedostaju stručnjaci koji bi pomogli pripadnicima Bundeswehra koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Trenutno je od 42 radna mjesta psihijatara popunjeno - tek 24.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSve više vojnih misija širom svijeta u kojima sudjeluje i Bundeswehr, ostavlja i sve više teških psihičkih poremećaja na njemačkim vojnicima. Tako je u prva tri kvartala ove godine dijagnosticirano rekordnih 483 slučaja posttraumatskog stresnog poremećaja. Od 2007. do 2010. su kod 860 vojnika utvrđeni psihički poremećaji, ali sam Bundeswehr jedva da ima stručnjaka koji bi im pomogli.

Tako je u jednoj povjerljivoj primjedbi Ministarstva obrane i izvješću parlamentarnog tajnika Kossendeya Povjerenstvu Bundestaga za obranu konstatirano da je golem broj radnih mjesta vojnih psihijatara - nepopunjen. Doduše, do 2012. će doći još osam novih psihijatara koji će do tada završiti svoje školovanje, ali do tada će Bundeswehr napustiti šest iskusnih psihijatara koji će otići u mirovinu.

U vojnim centrima za njegu vojnika koji pate od poremećaja su itekako svjesni svojih nedostataka. Osobiti je problem skrb za ženske pripadnike Bundeswehra koji pate od PTSP-a. Na to sanitetska služba praktično nije bila pripremljena jer je tek od nedavno ženama uopće dopušteno služenje u Bundeswehru pod oružjem. S druge strane, statistike drugih zemalja NATO-saveza govore da su mnoge vojnikinje i prije pristupanja oružanim snagama, imale teško djetinjstvo - što uvelike otežava tretman.

Bundeswehru ne nedostaju stručnjaci samo za liječenje već pogođenih vojnika, nego i u provjeri, koji vojnici mogu izdržati psihičke napore vojne misije u inozemstvu. Iako mnoge vojske svijeta već godinama ulažu goleme napore da pronađu neki obrazac, izgleda kao da PTSP može pogoditi vojnika iz bilo koje socijalne strukture, obiteljske pozadine ili podrijetla.

Kod liječenja takvih vojnika u ovoj zemlji tek donekle sudjeluju civilne medicinske institucije. U tome nije toliki problem što će se u terapiji sigurno povesti razgovor o položaju, snazi i opremi jedinice u nekoj misiji - dakle vojnim tajnama, jer pomoć u pravilu trebaju vojnici koji su se već odavno vratili sa zadatka. Jedan od glavnih problema pogođenih vojnika jest da "civili" ne mogu "razumjeti" ono što im se dogodilo - i to se onda odnosi i na civilne liječnike.

Zato se i među političarima u Berlinu čuje kako je nužno potrebno povesti pravu ofenzivu da bi se u Bundeswehr privukli stručnjaci - većim plaćama, boljim mogućnostima daljnjeg obrazovanja i većim ustupcima da bi pripadnici vojske bolje usuglasili život u uniformi sa svojim obiteljima. Političarka liberala Elke Hoff pri tome osobito ukazuje na ukidanje vojne obveze koja će nužno uzrokovati nedostatak stručnjaka i na drugim mjestima u Bundeswehru. Utoliko neće biti druge nego otvoriti blagajnu, smatra ta političarka koja ukazuje da će se zbog toga sigurno morati štedjeti na drugim mjestima u vojnim izdacima.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 23.11.10. 14:31

Eto... Super opremljena i obučena vojska pa se ipak razbole od PTSP-a...Kod nas je bolje...Kod nas PTSP dobivaju samo povlašteni i temeljem toga povlaštenu mirovinu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika