23.11.2010. / 16:18

Autor: Nacional.hr

Microsoftova konferencija: Napredne tehnologije u službi državnih institucija, tvrtki i građana

Na konferenciji „Znanjem i inovacijama do konkurentnije Hrvatske“ predstavljene mogućnosti korištenja informacijskih tehnologija u funkciji poticanja gospodarstva

Goran RadmanGoran RadmanNa konferenciji „Znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske", održanoj danas u hotelu The Regent Esplanade, Microsoft Hrvatska predstavio je mogućnosti korištenja naprednih tehnologija u tijelima javne uprave, tvrtkama ali i domovima pojedinaca - građana. Poseban naglasak stavljen je na računalstvo u oblaku (cloud computing), zbog mogućnosti prilagodbe računalnih značajki potrebama korisnika, te primjene računalstva u oblacima kao idealne podloge za jačanje konkurentnosti i razvoja mogućnosti Hrvatske i njenih građana, u regionalnim i globalnim okvirima.

Ovaj novi poslovni model omogućava razborito ulaganje u implementaciju i upravljanje informatičkim resursima, te uspostavlja novi način poslovanja na kojem se temelji nova ekonomija, s krajnjim ciljem povećane dobiti uz značajno smanjenje troškova. Primjenom tog modela u tijelima državne uprave, znatno bi se umanjili troškovi i ulaganja u IT, a istovremeno bi se građanima pojednostavio pristup servisima javne uprave. Samim time, proces upravljanja postao bi transparentniji, učinkovitiji i sveobuhvatniji.

"Danas je tehnologija neizostavan čimbenik razvoja svakog društva, bez obzira govorimo li o optimizaciji troškova i povećanju učinkovitosti, ili poticanju inovativnosti i upravljanju znanjem. U svakom slučaju, kvalitetno korištenje tehnologija i oslonac na razvijenu ICT infrastrukturu, nužan su preduvjet jačanju nacionalne konkurentnosti. Država, kao najveća institucija, ima posebnu ulogu i odgovornost u korištenju tehnologija za poboljšanje vlastite učinkovitosti, a time i nacionalne konkurentnosti. Upravo tijela javne vlasti imaju mogućnost i snagu promicati nove tehnologije kao alat za postizanje svih ključnih ciljeva društva. Microsoft istovremeno nastavlja pomicati granice inovativnosti i poticati razvoj budućih tehnologija, združujući ih na način da korisnicima - pojedincima, tvrtkama i javnim institucijama - pružaju dosad neviđenu mogućnost izbora i fleksibilnosti. Uvođenje novih tehnologija i rješenja, a pogotovo rano prihvaćanje novih tehnoloških i poslovnih modela, kao što je računalstvo u oblacima, stvara prostor za povećanje broja radnih mjesta u svim segmentima, te samim tim izravno utječe na poboljšanje nacionalne konkurentnosti", izjavio je Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska.

U novom obliku računalstva, inovativne će softverske aplikacije na pametnim uređajima (klijentima), uz podršku internetskih spremišta podataka i servisa (oblak), pojedincima nuditi veću kontrolu nad informacijama te privlačnije i naprednije značajke na računalnima, mobilnim telefonima i drugim uređajima. Takav napredak pojedincima omogućava da budu produktivniji, a tvrtkama i ustanovama, bez obzira na veličinu, da postanu prilagodljivije, inovativnije te usmjerenije na suradnju.

"Primjeri najkonkurentnijih zemalja svijeta pokazuju jasno kako sustavan pristup inovativnosti, kroz blisku suradnju poduzeća, akademskog sektora i države, i napredno korištenje suvremene informacijske tehnologije, jačaju nacionalni inovacijski kapacitet i stvaraju nužne preduvjete za uspješnu izgradnju konkurentnog gospodarstva i dugoročan održivi razvoj", istakao je Goran Radman, član Nacionalnog vijeća za konkurentnost i dekan Veleučilišta Vern.

Nova generacija računarstva ima ogroman potencijal za poticanje gospodarskih prilika a pojedincima, tvrtkama i državnoj upravi omogućava prilagodbu računalnih značajki u skladu s potrebama. Ekspanzija naprednih funkcionalnosti i mogućnosti povezivanja sa širokim rasponom uređaja, uz podršku internetskih servisa, stvorit će novu paradigmu računalstva, utemeljenu na konceptu „klijent plus oblak".

"Računalni oblak prisutan je već niz godina. Na vladama država je da iskoriste sve njegove mogućnosti sada, na način da im pomogne u poboljšanju učinkovitosti kroz smanjenje troškova, kroz aktivnosti u interakciji sa građanima, ali i kroz jačanje ekonomske konkurentnosti i održivosti okoliša. Brojni su načini za ostvarivanje prednosti kroz računalstvo u oblaku - kroz migraciju usluga i razvoj rješenja na oblaku, ili pak kroz pokretanje privatnog oblaka. Microsoftova je strategija ponuditi korisnicima široku lepezu odabira i podršku u svim smjerovima, vodeći pritom računa o sigurnosti i pouzdanosti sustava", zaključio je Ruediger Dorn, Direktor primjenjenih inovacija u tvrtki Microsoft.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika