23.11.2010. / 16:30

Autor: Hina

Potpisan ugovor o kreditu od više od milijarde kuna za financiranje ulaganja u vode

Ugovor o dugoročnom kreditu na rok otplate od osam godina, vrijedan milijardu i trideset milijuna kuna, za financiranje kapitalnih ulaganja u području zaštite od štetnog djelovanja voda, vodoopskrbe i odvodnje potpisali su danas glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische banke Petar Radaković.

Jadranko HusarićJadranko HusarićUgovor o dugoročnom kreditu na rok otplate od osam godina, vrijedan milijardu i trideset milijuna kuna, za financiranje kapitalnih ulaganja u području zaštite od štetnog djelovanja voda, vodoopskrbe i odvodnje potpisali su danas glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische banke Petar Radaković.

Prva rata kredita počet će se isplaćivati 30. lipnja 2012., a zadnja će biti isplaćena 31. prosinca 2019. godine. Godišnja kamata je 3,4 posto plus šestomjesečni EURIBOR, što iznosi 4,5 posto na godinu. Povrat kredita jamči hrvatska vlada.

Husarić je istaknuo kako su u skladu s vladinim zaključcima od travnja i lipnja ove godine Hrvatske vode provele postupak javne nabave kreditnih sredstav a radi financiranja kapitalnih investicija u području zaštite od štetnog djelovanja voda, vodoopskrbe i odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te da je kao najpovoljniji ponuditelj odabrana Erste banka. "Smatramo da smo dobili dosta povoljan kredit koji će potaknuti gospodarsku aktivnost, da ćemo u roku od dvije godine napraviti poslove koji bi se inače radili u sljedećih četiri-pet godina prema priljevu vlastitih sredstava", rekao je Husarić. Ustvrdio je da će ti radovi "stvoriti pozitivnu klimu, napredak gospodarstvu i privlačenje investitora jer će se napraviti komunalna infrastruktura".

Istaknuo je kako je programom kreditiranja obuhvaćeno 305 projekata.

Za izgradnju objekata zaštite voda planirano je više od 656 milijuna kuna. Realizirat će se oko 300 kilometara kolektorske i sabirne mreže te 25 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Vrijednost investicija vodoopskrbe je više od 263 milijuna kuna. Izgradit će se 430 kilometara magistralnih cjevovoda i distributivne mreže, pet crpnih stanica, tri crpilišta i tri vodospreme. Omogućit će se priključenje 45.000 stanovnika na vodoopskrbni sustav, povećati sigurnost vodoopskrbe, posebno u turističkoj sezoni za zadarsko područje i Korčulu, te smanjiti gubitak u sustavima javne vodoopskrbe, naročito na području Like i Primorja, Ogulina i Novog Vinodolskog.

Husarić je istaknuo i kako se oko 115 milijuna kuna ulaže u izgradnju sustava obrane od poplave, naročito na područjima koja su bila pogođena poplavom, u pet slavonskih županija, na samoborskom, zaprešićkom i velikogoričkome području.

Predsjednik Uprave Erste banke Petar Radaković izrazio je veliko zadovoljstvo što su dobili priliku sudjelovati u tako važnom projektu Hrvatskih voda, to više što ta banka posluje diljem Hrvatske pa će i taj novac biti potrošen na cijelom području. Istaknuo je kako će se njima zaposliti kapaciteti, a u ovim vremenima nisu beznačajni dodatni radovi na cijelom području od više od milijardu kuna. Izrazio je i veliko zadovoljstvo što će i građani imati velike koristi kroz poboljšanje kvalitete života, a takvi projekti će se odraziti i na očuvanje i zaštitu okoliša.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 23.11.10. 17:44

Najprije treba nas uvjeriti, kako nema rezerviranu sobu u Remetincu, a tek poslije pricati nam pricu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika