23.11.2010. / 18:25

Autor: Martina Čizmić

Računalna sigurnost: Računala će morati biti "cijepljena" prije ulaska na Internet?

Najveći problemi u posljednje vrijeme nisu trojanci i virusi već preuzimanje kontrole nad računalom i uključivanje u tzv. "botnet" odnosno mrežu računala kojima upravljaju hakeri

Photomontage CheesPhotomontage CheesRačunalna sigurnost više nije pitanje kojim se bave samo informatičari u velikim tvrtkama. Ona postaje obaveza svakog korisnika računala, bilo ono poslovno, kućno, prijenosno ili skriveno u pametnom mobilnom telefonu.

Posljednji podaci govore da je između 5 i 10 posto računala u Europi prošle godine bilo zaraženo nekom vrstom trojanca ili virusa. Sve veće količine podataka otežavaju provođenje sigurnosnih mjera i providerima internetskog pristupa koji su zbog "računala zombija" također pretrpjeli veliku štetu.

Najveći problemi u posljednje vrijeme nisu trojanci i virusi već preuzimanje kontrole nad računalom i uključivanje u tzv. "botnet" odnosno mrežu računala kojima upravljaju hakeri.

Kada hakeri jednom preuzmu kontrolu nad tim računalima ona im mogu poslužiti za napade na različite web stranice ili jednostavno odašiljanje spam poruka. Korisnici se i dalje mogu služiti računalom ni ne znajući da se ono paralelno koristi u ilegalne svrhe.

Istraživanje koje je financirao OECD je pokazalo kako je u periodu od 2005. do 2009. godine više od 170 milijuna računala diljem svijeta iskorišteno za slanje više od 109 milijardi junk poruka. No, kada se jednom otkrije spam poruka, lako je napraviti nekoliko koraka unatrag i otkriti zaraženo računalo. Korisnik najčešće nije ni svjestan toga da mu je računalo zaraženo.

Internetski provideri pokušavaju se boriti protiv virusa i botneta postavljanjem zaštite, no i uz velika ulaganja uspijevaju očistiti tek 10 posto zaraženih računala. Providerima je izuzetno skupo otkriti zaraženo računalo, kontaktirati korisnika i potom ga voditi kroz proces čišćenja.

U Njemačkoj i Južnoj Koreji osnovani su državni centri u koje se korisnici zaraženih računala mogu javiti kako bi dobili stručnu pomoć i očistili svoje računalo od zaraženih datoteka.

No, najbolji je način zaštite spriječiti zarazu. Profesor Michel Van Eeten sa Sveučilišta Delft koji je vodio istraživanje predlaže osmišljavanje neke vrste "digitalnog cjepiva" koje bi sprječavalo zarazu, a koje bi mogli distribuirati internetski provideri.

Vezane vijesti

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

"Najveća prijetnja svijetskom gospodarskom oporavku je kriza u eurozoni", zaključak je OECD-a u njihovom najnovijem izvješću.Organizacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika