23.11.2010. / 18:53

Autor: Hina

Brammertz o suradnji s Haagom: Izvješća Radne skupine otkrivaju nedosljednosti

Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim vojnim dokumentima iz operacije Oluje, napominjući da u istrazi ima "nedosljednosti", te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se on mogao nalaziti.

Serge BrammerzSerge BrammerzGlavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim vojnim dokumentima iz operacije Oluje, napominjući da u istrazi ima "nedosljednosti", te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se on mogao nalaziti.

Brammertz u uvodu izvješća Vijeću sigurnosti UN, čiji je preslik u utorak pribavila Hina, ističe da "Hrvatska uglavnom odgovara na zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći i omogućava pristup svjedocima i dokazima", te dodaje kako je zahtjev Tužiteljstva za važnim vojnim dokumentima povezanim s operacijom Olujom i dalje otvoren.

Napominjući da je Raspravno vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač 26. srpnja 2010., odbilo naložiti Hrvatskoj da preda tražene dokumente zbog neizvjesnosti oko toga gdje bi se mogli nalaziti, Brammertz u izvješću kaže kako je Raspravno vijeće istodobno ukazalo na obvezu Hrvatske da surađuje s Tužiteljstvom vezano uz te dokumente.

Navodeći da je u proteklih šest mjeseci Tužiteljstvo primilo tri izvješća Radne skupine o nastavku administrativne istrage o nestanku vojnih dokumenata - Topničkih dnevnika iz Oluje, Brammertz ističe kako je "Radna skupina počela ispitivati važne nove smjerove u istrazi", na koje je njegov ured ukazao prije godinu dana.

"Dok Tužiteljstvo pozdravlja te napore hrvatskih vlasti, izvješća Radne skupine otkrivaju nedosljednosti i otvaraju pitanja koja nisu riješena", kaže Brammertz u izvješću Vijeću sigurnosti UN.

On dodaje da su hrvatske vlasti to primile na znanje i izrazile spremnost da nastave rad.

"Ni jedan od traženih vojnih dokumenata nije predan Tužiteljstvu i nikakva informacija nije dana o tome gdje bi se oni mogli nalaziti, u razdoblju na koji se odnosi izvješće", navodi Brammertz.

Zaključujući kako je suđenje u predmetu Gotovina, Čermak i Markač završeno te da uskoro slijedi presuda, glavni haaški tužitelj u izvješću poziva hrvatske vlasti da nastave administrativnu istragu i u cijelosti razjasne nestanak dokumenata.

Brammertz je pismeno izvješće o radu Tužiteljstva ICTY-ja u proteklih šest mjeseci uputio 17. studenoga, a usmeno bi izvješće trebao podnijeti 6. prosinca Vijeću sigurnosti UN.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika