23.11.2010. / 19:14

Autor: Hina

MVPEI osudio topnički napad Sjeverne Koreje na južnokorejski otok

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) izrazilo je u utorak duboku zabrinutost i oštro osudilo napad Sjeverne Koreje koji je rezultirao vojnim i civilnim žrtvama u Južnoj Koreji, doznaje se iz službenog priopćenja.

Cijeli svijet osudio je incident između KorejaCijeli svijet osudio je incident između KorejaHrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) izrazilo je u utorak duboku zabrinutost i oštro osudilo napad Sjeverne Koreje koji je rezultirao vojnim i civilnim žrtvama u Južnoj Koreji, doznaje se iz službenog priopćenja.

"U tom smislu, pridružujemo se pozivu međunarodne zajednice, upućenom vlastima Demokratske Narodne Republike Koreje, na prekid svih akcija koje mogu rezultirati eskalacijom sukoba, uz puno poštivanje korejskog sporazuma o primirju", stoji u priopćenju MVPEI-a.

U njemu se dodaje da će Hrvatska pozorno pratiti razvoj događaja, smatrajući kako su mir i sigurnost na Korejskom poluotoku od velikog značaja za regiju i svijet.

Vojska Sjeverne Koreje otvorila je u utorak topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu nedaleko od granice dviju Koreja u Žutom moru, pri čemu su dva južnokorejska vojnika su poginula, a najmanje 13 ih je ranjeno.

Stanovnici otoka Yoenpyeonga, koji je udaljen 12 kilometara od obale Sjeverne Koreje, dobili su naredbu za evakuaciju, a neki su ranije pobjegli ribarskim brodovima. Najmanje četiri civila su ozlijeđena.

Sjeverna Koreja ispalila je oko 100 granata, a Južna je uzvratila vatru i ispalila 80 granata na topničke položaje na sjevernokorejskoj obali, priopćili su ministarstvo obrane i združeni stožer oružanih snaga u Seulu. Razmjena vatre trajala je oko sat vremena i potaknula je Južnu Koreju da pošalje borbene zrakoplove ka Yoenpyeongu i stavi vojsku u najviše stanje pripravnosti.

Oko tisuću vojnika je raspoređeno na otoku koji je izvor napetosti između dvije susjedne zemlje zbog lokacije i bogatstva ribom, a i prije je tamo dolazilo do pomorskih incidenata.

Sjeverna Koreja je izjavila da je Južna Koreja prva ispalila granate te da je zbog toga Pjongjang poduzeo vojnu akciju. Južna Koreja je potvrdila da je prije napada obavljala redovnu vojnu vježbu pred svojom zapadnom obalom, ali je naglasila da topnička vježba nije bila usmjerena prema sjeveru.

"Obavljali smo uobičajenu vojnu vježbu a naša probna paljba bila je usmjerena prema zapadu, a ne sjeveru", rekao je južnokorejski vojni dužnosnik.

Incident se dogodio u vrijeme kad Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, dolazi u posjet Kini da bi razgovarao o sjevernokorejskom nuklearnom programu i pregovorima o toj temi.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika