23.11.2010. / 20:51

Autor: Hina

Sabor podupire raspisivanje referenduma nakon potpisivanja ugovora s EU

Izmjenu deklaracije iz 2005. o temeljnim načelnima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji danas su u raspravi poduprli svi klubovi zastupnika, kada je riječ o tome da se referendum provede nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU, ali su upitali je li potrebno određivati fiksni rok od 30 dana.

Gordan JandrokovićGordan JandrokovićIzmjenu deklaracije iz 2005. o temeljnim načelnima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji danas su u raspravi poduprli svi klubovi zastupnika, kada je riječ o tome da se referendum provede nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU, ali su upitali je li potrebno određivati fiksni rok od 30 dana.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković uvodno je podsjetio kako Vlada RH predlaže da se referendum o ulasku Hrvatske u EU održi u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Vladino je stajalište da će građani na referendumu biti upućeniji i informiraniji po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o pristupanju, kada će biti poznati i rezultati pregovora te svi uvjeti članstva u EU. Nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski bi sabor pristupio ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Tanja Vrbat (SDP) je napomenula da bi trebalo razmisliti o tajmingu kako ne bi došlo do problema oko referenduma koji je presudan institut za članstvo.

Goran Beus Richembergh (HNS-HSU) također je ocijenio kako nije dobro zamišljeno da se referendum održi u striktnom teminu. "Zašto se ograničavati na 30 dana kada to nije ni jasno niti logično", ustvrdio je i naveo kako se u HNS-u slažu da se održi nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU.

Zastupnik Hrvatski laburista Dragutin Lesar ostao je pri stajalištu da se referendum održi prije potpisivanja pristupnog ugovora s EU, no HDZ-ova zastupnica Marija Pejčinović-Burić je istakla kako je prikladnije održati referendum nakon toga, a takva su, kaže, i iskustva država koja su nedavno pristupila EU.

Saborski su zastupnici kratko raspravili i podržali prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke za sufinanciranje EU Ipa Ispa, od 2007. do 2011. jer, kako ističu, svaki euro je dobrodošao kada je riječ o financiranju infrastrukturnih projekata, saniranju odlagališta otpada i sl.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika