24.11.2010. / 09:12

Autor: Nacional.hr

Atlantic Grupa preuzela Drogu Kolinsku i odmah ju založila kod banaka?

Podsjetimo, krajem lipnja sklopljen je ugovor o prodaji Droge Kolinske Atlantic Grupi za 382 milijuna dolara

Emil TedeschiEmil TedeschiAtlantic Grupa jučer je i službeno postala vlasnik slovenske prehrambene industrije Droge Kolinske. No, slovenski Dnevnik isitiče kako je odmah po završetku transakcije Atlantic založio kod banaka sve dionice Droge. Uz Drogu, Altantic Grupa je založila i Atlantic Naložbe, tvrtku koju je u Sloveniji osnovala samo zbog kupovine Droge Kolinske.

Pozivajući se na dokumente koje imaju u svom posjedu, u Dnevniku ističu kako je sad razvidno da se radi o preuzimanju kojem će uslijediti spajanje Atlantic Naložb i Droge Kolinske nakon čega će zapravo Droga sama otplaćivati svoje preuzimanje.

To se poklapa s planom koji je Atlantic Grupa prošlog tjedna predstavila bankama kod kojih je zadužena Droga. Naime, zbog promjene vlasništva banke koje su Drogi odobrile sindicirani kredit imaju pravo povući se iz njega. Prema tom planu predviđeno je da Atlantic Naložba na sebe preuzme dug za preuzimanje Droge Kolinske. Potom bi se Droga i Atlantic Naložbe spojile i prodale srpsku tvrtku Grand Prom Atlantic Grupi za oko 100 milijuna eura. Zbog toga bi se, piše Dnevnik, značajno smanjili prihodi Droge, a ujedno bi se njen dugo povećao na 180 do 190 milijuna eura.

Podsjetimo, krajem lipnja sklopljen je ugovor o prodaji Droge Kolinske Atlantic Grupi za 382 milijuna dolara. No, hrvatska je tvrtka uplatila samo 243,1 milijun eura, jer je iz transakcije isključen iznos trenutnog duga Droge Kolinske koji iznosi nešto manje od 150 milijuna eura.

Od ukupne svote, Atlantic Grupa je osigurala iz vlastitih sredstava oko 45 posto, 10 posto je financirala EBRD, dok je za ostatak dignut kredit kod četiri banke koji prema neslužbenim informacijama iznosi između 150 do 175 milijuna eura.

Dnevnik ističe kako je Atlantic Grupa založila i neke svoje robne marke poput Cedevite, Neve i Fidifarma kako bi mogla dobiti povoljnije uvjete za kredit, a navodno će one ostati založene i za buduća zaduživanja Atlantica u Sloveniji.

Vezane vijesti

Atlantic Grupa i Agrokor prodali svoje udjele u RTL Hrvatska

Atlantic Grupa i Agrokor prodali svoje udjele u RTL Hrvatska

Agrokor i Atlantic Grupa objavili su kako su prodali svoje 13 postotne udjele u RTL Hrvatska većinskom vlasniku RTL Grupi. U obavjesti objavljenoj na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika