24.11.2010. / 13:30

Autor: Hina

Tadić u Zagrebu: Treba riješiti pitanje nestalih osoba, bez toga nema pomirenja

Srbijanski predsjednik Boris Tadić stigao je u srijedu u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj gdje će s domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem razgovarati o daljnjoj normalizaciji međudržavnih odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Boris Tadić i Ivo Josipović (Foto: Boris Šćitar/PIXSELL)Boris Tadić i Ivo Josipović (Foto: Boris Šćitar/PIXSELL)Srbijanski predsjednik Boris Tadić stigao je u srijedu u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj gdje će s domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem razgovarati o daljnjoj normalizaciji međudržavnih odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Josipović je dobrodošlicu Tadiću zaželio u Uredu Predsjednika na Pantovčaku gdje je šefu srbijanske države priređen državnički doček.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare hrvatski i srbijanski predsjednik izjavili su da je rješavanje sudbine nestalih prioritet u međudržavnim odnosima bez kojeg neće biti ostvareno puno pomirenje i suradnja Hrvatske i Srbije.

"To je osnovno, centralno pitanje. Hrvatska i Srbija učinit će sve da ono bude riješeno, da na taj način pokažemo kako brinemo o žrtvama rata i onima koji su ostali iza njih", izjavio je Tadić.

"Pitanje pronalaženja tijela ubijenih je civilizacijski zahtjev i svi imamo obvezu da se to dovrši. Bez otkrivanja sudbine nestalih proces pomirenja i pune suradnje neće biti dovršen. To je jasno svima i u Hrvatskoj i u Srbiji", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Dvojica predsjednika osudila su na prijašnjim susretima ratne zločine na svim stranama i izrazili žaljenje zbog nevinih žrtava te su slali miroljubive poruke o potrebi obnove povjerenja u kojoj bi dvije vlade otvorena pitanja lakše i brže rješavala.

Službeni Tadićev posjet drugi je njegov dolazak u Hrvatsku u mjesec dana, nakon što je početkom studenog zajedno s Josipovićem posjetio Vukovar i Paulin Dvor kod Osijeka.

Tadić je izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina na Ovčari gdje su 20. studenog 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ubili 200 civila i vojnika, većinom ranjenika, prisilno odvedenih iz vukovarske bolnice.

Povodom posjeta srpskog predsjednika Hrvatskoj po gradu su obješene srpske i hrvatske zastave; Autor:
Antonio Bronić/PIXSELLPovodom posjeta srpskog predsjednika Hrvatskoj po gradu su obješene srpske i hrvatske zastave; Autor: Antonio Bronić/PIXSELL"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti", rekao je tada srbijanski predsjednik.

U Paulin Dvoru, gdje su pripadnici Hrvatske vojske ubili 18 civila srpske nacionalnosti i jednog mađarske, Josipović je istaknuo da zločini ne zastarijevaju i da će Hrvatska progoniti svaki zločin bez obzira tko ga je počinio.

Dvojica predsjednika prvi su se put sastala u Opatiji u ožujku, a Josipović je u srpnju službeno posjetio Beograd i u Subotici se tada susreo se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine koja živi u Vojvodini.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika