24.11.2010. / 11:29

Autor: Deutsche Welle

Sarkozy na rubu živaca: Zbog afere novinare nazvao pedofilima

Sumnje da je upleten u takozvanu «aferu Karachi » i poslova prodaje podmornica Pakistanu izazvali su reakcije francuskog predsjednika Sarkozja. Na optužbe Sarkozy je predstavnike medija nazvao «pedofilnim prijateljima»

Nicolas SarkozyNicolas SarkozySarkozyja ponovno progoni stara afera koja postaje nova. Radi se o prodaji oružja Pakistanu, ilegalnom novcu za predizbornu kampanju i jedna atentat u Karachiju 2002.godine, ali i o političkom suparništvu između Sarkozya i Villepina. Radi se konkretno o 80 milijuna eura mita i tri podmornice.

Francuski predsjednik očito je izgubio živce. Poznat po svojem temperamentu, Sarkozy je tijekom razgovora s francuskim novinarima na kraju sastanka na vrhu NATO-a u Lisabonu na neugodna pitanja novinara o njegovoj mogućoj povezanosti s aferom Karachi odgovorio : « Čujte, živimo u ludim vremenima i svijetu », rekao je Sarkozy i nastavio ; « Ima li jedan među vama koji vjeruje da sam organizirao provizije i plaćanja za određene podmornice za Pakistan ? » Sarkozy je naglasio kako nema ništa protiv nazočnih novinara, ali « čini se da ste pedofil. Tko mi je to rekao ? Uvjeren sam u to... Možete li se braniti ? » Kada mediji donesu dokaze o mojoj umiješanosti u aferu, tada ću rado odgovoriti na pitanja, rekao je predsjednik. « Ako nemate ništa, dajte da razgovaramo o interesantnijim stvarima », nastavio je francuski predsjednik. Nakon toga je naveo čitav niz primjera iz medija - koji ga, naravno nepravedno - optužuju. Na kraju se Sarkozy od novinara oprostio dobacivši im « Do sutra, dragi pedofili ».

Izjave procurile u javnost i na internet

Izjave francuskog predsjednika koje su procurile i na internetu - sada su udarne vijesti u velikim francuskim medijima.

Sarkozyju ovo nije prvi puta da je u javnosti pokazao reakcije, kojima se nije proslavio. Tako je jednom na sajmu poljoprivrednih proizvoda u Parizu prije dvije godine, jednom posjetitelju koji mu nije htio dati ruku odbrusio « Gubi se odavde, idiote jedan ! » Sve to su lijepo zabilježile kamere i mikrofoni.

Afera Karachi

U svezi prodaje podmornica iz 90-ih godina 20.stoljeća, Francuska je platila mito u milijunskim iznosima za ostvarenje posla s Pakistanom, a dio novca se vratio u zemlju. Ilegalnim novcem sufinacirana je i predizborna kampanja za predsjedničke izbore Edouarda Balladura. Sarkozy je sredinom 90-ih bio ministar za proračun i glasnogovornik izbornog stožera Balladura. Prilikom pretrage u ministarstvu gospodarstva okrtiven je dopis adresiran na Sarkozyja u kojem se spominju mito i novac koji se iz Pakistana vraćao u Francusku. Sve to bi sada mogla postati tempirana bomba za Sarkozyja. Dopis je iz 2006.godine, kada je Sarkozy već bio kandidat za predsjedničke izbore. Ministar obrane Alain Juppé je najavio da će prema želji istražitelja ukinuti odredbe vojne tajne za daljnje dokumente.

Prošle godine afera Karachi krenula je u novom pravcu. Istražni sudac Marc Trevidic ispituje tezu prema kojoj je atentat u Karachiju kada je 2002.godine poginulo 11 Francuza u vezi sa spomenutom aferom. Predsjednik Jacques Chirac je prekinuo plaćanja 1996.godine. Stoga je atentat na Francuze mogao biti reakcija na prekid plaćanja mita za ranije ostvareni posao prodaje podmornica Pakistanu. Tako glasi teza koju zastupaju i članovi obitelji poginulih Francuza i zbog toga žele da Chirac odgovara pred sudom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika