24.11.2010. / 13:20

Autor: Hina

Američka središnja banka snizila prognoze rasta za američko gospodarstvo

U 2011. rast se predviđa u visini od tri do 3,6 posto, nasuprot ranije projiciranom rastu u visini 3,5 do 4,2 posto

Ben BernankeBen BernankeAmeričko gospodarstvo rast će u ovoj i idućoj godini puno sporijim tempom nego što se očekivalo, s obzirom na nepopustljivo visoku nezaposlenost, procjenuje američka središnja banka u najnovijim naniže revidiranim prognozama.

Na posljednjem sastanku Feda tako su za približno pola postotna boda snižene ionako anemične prognozirane stope rasta za najveće svjetsko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, navodi se u bilješkama sa sastanka u studenome, koje su objavljene u utorak.

Tako se sada u ovoj godini očekuje rast američkog gospodarstva od 2,4 do 2,5 posto, nasuprot ranijim procjenama u rasponu od tri do 3,65 posto, utvrđenih na sastanku u lipnju.

U 2011. rast se predviđa u visini od tri do 3,6 posto, nasuprot ranije projiciranom rastu u visini 3,5 do 4,2 posto.

U bilješkama koje ne nude optimizam u pogledu kratkoročnih prognozi za gospodarstvo posebno se ističe problem i dalje visoke nezaposlenosti koja se ove godine ne bi trebala spustiti ispod 9,5 posto, što je loša vijest za približno 15 milijuna nezaposlenih Amerikanaca. Za iduću se godinu predviđa njezin pad na 8,9 posto, navodi se dalje u bilješkama.

Osvrnuvši se na oporavak bančini su dužnosnici ocijenili da se posljednjih mjeseci on nastavlja skromnim tempom, a većina ih je nedavno dogovoren plan ubrizgavanja 600 milijardi dolara s ciljem podupiranja oporavka ocijenila opravdanim, ali uz određene prigovore.

"Neki od sudionika sastanka saveznog odbora za operacije na otvorenom tržištu smatraju da će taj program tek neznatno utjecati na brzinu oporavka", kaže se dalje u bilješkama Feda s posljednjeg sastanka.

Vezane vijesti

Velike svjetske banke zajedno povećavaju likvidnost tržišta

Velike svjetske banke zajedno povećavaju likvidnost tržišta

Bank of Canada, Bank of England, Bank of England, Europska središnja banka, američke Federalne rezerve i Švicarska narodna banka objavile su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika