24.11.2010. / 14:20

Autor: Nacional.hr

Homofobno nasilje u Zagrebu: Nogometaš i njegov brat pokušali ubiti vojnog invalida

Hadžić je inače hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, a u napadu je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu frakture nosa sa pomakom, hematoma po licu, te razderotine usnice (7 šavova)

Goran HadžićGoran HadžićUdruge Iskorak i Kontra poslale su priopćenje u kojem skreću pozornost na incident koji se dogodio u noći s 6. na 7. studeni ove godine.

Kako stoji u njihovom priopćenju navode kako su Miroslav Šarić, nogometaš prve hrvatske nogometne lige (bivši nogometaš Dinama, sada igra za Inter) i njegov brat Marko Šarić pratili Gorana Hadžića nakon izlaska iz gej lokala. Bez ikakvog povoda nasrnuli su na njega te u namjeri da ga usmrte, srušili su ga na pod i udarali nogama isključivo u glavu. U njihovom naumu da ga usmrte bi zasigurno i uspjeli da nisu bili spriječeni dolaskom četvero prolaznika. Dok su ga udarali nogama u glavu, obojica napadača su višekratno ponavljala riječi: „Udri ga! Ubij ga! Ubij ga! Mamu mu jebem pedersku!"

Hadžić je inače hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, a u napadu je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu frakture nosa sa pomakom, hematoma po licu, te razderotine usnice (7 šavova). Zbog krvarenja iz glave zadržan je u bolnici u Vinogradskoj ulici na odjelu za neurokirurgiju više dana.

Napad je prijavljen policiji te se napadači nalaze u pritvoru u Zagrebu.

Iz Iskoraka i Kontre podsjećaju kako njihov pravni tim pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta već 8 godina. Isto tako upozoravaju kako takve osobe u većini slučajeva ne prijavljuju nasilje zbog straha od otkrivanja njihove seksualne orijentacije, ali i nepovjerenja u državne institucije, osobito policiju.

Upozoravju i kako povećanje učestalosti i intenziteta napada na LGBT osobe u posljednje vrijeme ukazuje na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa - policije i državnog odvjetništva u takvim slučajevima.

'Konačno rješavanje' Markovića: Bio je podli starčić, ali brate, i domoljub!

"Pozdravljamo osudu zločina iz mržnje nad LGBT osobama od strane ministra unutarnjih poslova, međutim smatramo da je potrebna jača poruka države vezano za tu vrstu kaznenih djela. Potrebno je prije svega uvesti strože sankcije za zločine iz mržnje u novi prijedlog Kaznenog zakona koji je upravo u izradi", stoji u priopćenju.

Kako bi se spriječili daljnji napadi, udruge traže od Državnog odvjetništva da napad na Hadžića zbog brutalnosti i načina na koji je izveden okvalificira kao pokušaj teškog ubojstva u stjecaju sa rasnom i drugom i drugom diskriminacijom. Također, od nadležnih institucija traže da pronađu i na odgovarajući način sankcioniraju sve počinitelje nasilnih napada koji još nisu pronađeni, da se uvedu strože sankcije za zločine iz mržnje prema svim društvenim skupinama te da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

Također, podsjećaju i na raniji zahtjev za sankcioniranjem diskriminacije i govora mržnje predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i drugih nogometnih trenera, te bolju primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije općenito.

Vezane vijesti

Iskorak i Kontra od Vlade traže ukidanje diskriminacije

Iskorak i Kontra od Vlade traže ukidanje diskriminacije

Predstavnici udruga Kontra i Iskorak predali su danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, zahtjeve Vladi kojima traže… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.11.10. 15:25

Izjave javnih licnosti kao sto je Vlatko Markovic samo potpiruju mrznju koji neki gaje prema onima koji su blizi istom spolu nego suprotnom. Zato je jako vazno da javne licnosti snose posljedice za svoje izjave, jer ovo sto se desilo za svaku je osudu. Nadam se da ce Vlatko osjetit ruku pravde, kao i ova dvojica.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.11.10. 15:26

Izjave javnih licnosti kao sto je Vlatko Markovic samo potpiruju mrznju koji neki gaje prema onima koji su blizi istom spolu nego suprotnom. Zato je jako vazno da javne licnosti snose posljedice za svoje izjave, jer ovo sto se desilo za svaku je osudu. Nadam se da ce Vlatko osjetit ruku pravde, kao i ova dvojica.


registracija
9/1/08

caballero, 24.11.10. 15:33

Braniteljske udruge se inace oglasavaju povodom svakakvih gluposti.
Bas me zanima hoce li to uciniti sada kad im je clan umalo ubijen?


registracija
7/1/09

maggiore, 24.11.10. 16:09

Tipichan barbarski chin, balkanijada bez presedana.
Ipak sam ubedjenja da su bracha Saric LATENTNI homoseksualci, koji se toliko uzbude kada sretnu pravog homoseksualca, da u mjesto seksa, posezu za silom.
Trebalo bi im se nekako objasniti kako da prazne svoje seksualne negone.
Mozda im to neko iz HNS-a diskretno pokaze.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 24.11.10. 17:10

Našoj već prodanoj vlasti jedino je na pameti kada ćemo u Uniju,i hoće li biti sve rasprodano po tajnim dogovorima.ubijati ljude radi drugačije frizure,zato što nemaju sitnog,ili što su drugačije seksualne orijentacije,to nikoga ne zanima,niti ovdje,a niti u Uniji.cijelo vrijeme ovog propalog sustava neverbalno nam se govori da ljudski život sve manje vrijedi,sve teži ka besmislu i bezdušju.ispada da ćemo do Unije tko se spasio,spasio se,a kako,to samo Bog zna.


registracija
14/11/07

laufer, 24.11.10. 17:26

Sada kad se braniteljske udruge dignu na noge, Srb & haespeovci zatrpaju medije protestima i priopćenjima, Hebrang oštro osudi napad na branitelje koji su stvorili Hrvatsku...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika