24.11.2010. / 14:48

Autor: Hina

Krešimiru Dolenčiću uručena nagrada 'Tito Strozzi'

Neobično vještim, inspiriranim spojem kazališne tradicije i duha suvremenog ludičkog teatra Dolenčić je u izrazito ansamblskoj koncepciji stvorio inscenaciju koja bi mogla poslužiti na čast svim velikim kazališnim sredinama, ističe se u obrazloženju nagrade koju je na dodjeli pročitao predsjednik Kazališnog odbora Viktor Žmegač

Krešimir DolenčićKrešimir DolenčićNagrada "Tito Strozzi" za najbolju predstavu protekle sezone u zagrebačkom Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK), uručena je danas Krešimiru Dolenčiću za režiju Moliereove komedije "Građanin plemić", u kojoj je "ostvareno toliko sjajnih glumačkih i glazbeničkih kreacija te tolika perfektna uigranost, od glavnih do takozvanih sporednih uloga, da je cijela predstava istinska svečanost igre, plesa, zvuka, boja i kostima".

Neobično vještim, inspiriranim spojem kazališne tradicije i duha suvremenog ludičkog teatra Dolenčić je u izrazito ansamblskoj koncepciji stvorio inscenaciju koja bi mogla poslužiti na čast svim velikim kazališnim sredinama, ističe se u obrazloženju nagrade koju je na dodjeli pročitao predsjednik Kazališnog odbora Viktor Žmegač.

Predstava je uspjela današnjem gledatelju približiti svijet baroka i klasicizma na način koji je duhovito poentirao univerzalne i danas aktualne elemente, a redatelj je, kloneći se već otrcanih ekscentričnosti režijskog teatra, znao ostati u granicama prepoznatljivosti, a ipak svakim domišljajem pokazati očaravajuću snagu moderne invencije, dodaje se.

Posebno se pohvaljuje cijeli ansambl predstave, govorni i glazbeni, koji je s redateljem, dočarao "magiju teatra na nezaboravan način".

Intendantica HNK Ana Lederer ustvrdila je da je Dolenčić zasigurno nasljednik velike kazališne i umjetničke svestranosti Tita Strozzija, istaknutog hrvatskog kazališnog umjetnika, glumca, redatelja, pisca i prevoditelja, po kojemu je nagrada nazvana.

"Građanin plemić", komedija-balet najvećeg francuskog komediografa Molierea i velikog majstora barokne glazbe, skladatelja Lullyja, premijerno je izvedena u HNK u studenome prošle godine. To je duhovita priča o bogatom skorojeviću koji žudi za uspjehom u društvu, a uvjeren je da novcem može kupiti sve, od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog statusa.

Riječ je o zajedničkom projektu Drame, Opere i Baleta HNK, u kojemu glavne uloge imaju Siniša Popović, Alma Prica, Dora Lipovčan, dramaturginje su Sanja Ivić i Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Nagrada "Tito Strozzi", utemeljena 1993., dodjeljuje se na dan Drame HNK, 24. studenog.

Uz Žmegača, u ovogodišnjem Kazališnom odboru HNK-a koji je odluku o nagradi donio jednoglasno, bili su Ivka Dabetić, Krešimir Nemec, Zdenka Weber, Maja Đurinović i Tonko Ninić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika