24.11.2010. / 19:40

Autor: Hina

Obama udijelio oprost puricama Apple i Cider za Dan zahvalnosti

Za Dan zahvalnosti u posjet obitelji i prijateljima u srijedu putuje 42 milijuna Amerikanaca, od kojih 94 posto automobilima, a velike su gužve i u zračnim lukama, prema podacima Američkog autokluba (AAA)

Foto: ReutersFoto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama u srijedu je, na tradicionalnoj svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće, udijelio predsjednički oprost dvjema puricama, nazvanim Apple i Cider, uoči nacionalog blagdana Dana zahvalnosti na kojem je pečena purica glavno jelo.

Purice stare 21 tjedan i teške 20 kg, stigle su s farme Foster Wellsford Ranch kraj Modesta u Kaliforniji, pod pokroviteljstvom Nacionalne federacije proizvođača puretine, a dio ovoga tjedna provele su u otmjenom washingtonskom hotelu "W".

"To je sjajna reklama. Da čovjek poželi odsjesti u hotelu W", našalio se Obama.

"Kao predsjednik SAD-a udjeljujem vam oprost od blagdanskog stola za Dan zahvalnosti i želim vam prekrasan život, pun radosti na Mount Vernonu", rekao je Obama, uz kojeg su za govornicom stajale kćerke Sasha i Melia.

Dok su prethodnih godina purice iz Bijele kuće slane na paradu u Disneyland, Apple i Cider bit će izložene tijekom manifestacije "Božić na Mount Vernonu", a ostatak života provest će na tom imanju-muzeju prvog predsjednika SAD-a Georgea Washingtona u Virginiji.

To je bilo 63. put da se ceremonija pomilovanja purica održava u Bijeloj kući. Tradiciju je započeo predsjednik Harry Truman, a službeni predsjednički oprost uveo je predsjednik George H.W. Bush.

Blagdan Dan zahvalnosti uveo je predsjednik Abraham Lincoln tijekom Građanskog rata u SAD-u 1860-ih.

Rekavši da je Dan zahvalnosti blagdan koji traži od Amerikanaca da budu zahvalni za ono što imaju i velikodušni prema onima koji imaju manje, Obama je pozvao sugrađane da se uključe u humanitarne akcije u zajednici, te dodao da će njegova obitelj darovati druge dvije purice obližnjoj javnoj kuhinji.

U ime svoje supruge i djece zaželio je svim američkim obiteljima, posebno vojnicima i njhovim obiteljima, "prekrasan, sretan i siguran Dan zahvalnosti".

Za Dan zahvalnosti u posjet obitelji i prijateljima u srijedu putuje 42 milijuna Amerikanaca, od kojih 94 posto automobilima, a velike su gužve i u zračnim lukama, prema podacima Američkog autokluba (AAA).

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika