25.11.2010. / 08:50

Autor: Deutsche Welle

Žensko donje rublje iz židovskog podzemlja

Kada ortodoksne židovke u New Yorku žele kupiti donje rublje, one ne smiju obaviti šoping u "grešnim" trgovinama Victoria's Secret ili Macy's. Po čipkane grudnjake moraju u "podzemlje"

Boro Park (ili Borough Park) prepun je malih, neupadljivih trgovina u prizemljima i podrumima privatnih kuća koje ne krase šareni izlozi, a ponekad čak ni natpis koji bi otkrio da se tu nešto može kupiti. Američka autorica Ilana Stanger-Ross tamo je smjestila svoj uspješni romaneskni prvijenac "Sima's Undergarments for Women". Središnji lik romana je Sima Goldner, koja već desetljećima mladim i starim židovkama u Boro Parku prodaje donje rublje. Trgovina u podzemlju njezine kuće je usput još i burza ženskih tračeva i savjetovalište za sve životne probleme.

Tajni svijet žena

Jedna trgovina za trudnice do druge, između njih radnje u kojima se prodaju svijećnjaci, žene s perikama guraju kolica po pločnicima, muškarci sa šeširima, dugim zulufima i kaputima s mobitelom na uhu užurbano hodaju po glavnoj ulici Boro Parka u Brooklynu. "Ovo je, izvan Jeruzalema, najveća četvrt ultraortodoksnih židova", kaže Ilana Stanger Ross. Ona, zajedno sa svojom majkom, obilazi poprišta svog naveliko hvaljenog romana "Sima's Undergarments for Women", koji se odigrava na jednom posebnom mjestu, vrlo važnom za ortodoksne židovke.

Stvarno važne i jeftine trgovine ovdje, naime, nećete naći na glavnoj ulici nego u sporednim uličicama, u podrumima. Ilanina majka svoju je kćer vodila sa sobom na svoje šoping-izlete u prizemlja i podrume obiteljskih kuća, tamo gdje samo neki neupadljivi natpis na vratima ukazuje na činjenicu da se iza njih krije trgovina perika, igračaka ili školskih uniformi, tamo gdje vlasnice kopaju po hrpi plastičnih vrećica i torbi kako bi našle pravu veličinu hlača i gdje osobno određuju veličinu grudnjaka koja vam treba.

Grudnjak po mjeri

"Kad sam imala 12 godina to mi je bilo grozno: zamislite samo, neka stara žena koju zna cijelo susjedstvo pipa te i izvikuje na sav glas veličinu tvog grudnjaka! Ali kada sam s 20 i kusur ponovno došla ovamo, shvatila sam koliko je jedinstven doživljaj imati takvu osobnu vezu i grudnjak koji vam savršeno stoji", priča američka autorica. Kada su jednom ona i njezina majka zajedno bile u jednoj takvoj "podzemnoj" trgovini, vlasnica, jedna stara žena, ispričala im je da mora zatvoriti, a da nitko ne želi preuzeti njezinu trgovinu. "I onda mi je moja mama rekla: morala bi napisati knjigu čija će se radnja odigravati u jednoj ovakvoj trgovini", prisjeća se Ilana Stanger-Ross. Tako se rodila ideja za njezin roman. Pred kulisama kutija punih grudnjaka, korzeta i spavaćica ona je isplela priču o Simi Goldner koja se bliži sedamdesetoj, nije ortodoksna židovka, ali je zato doktorica znanosti o grudnjacima.

Besplatno savjetovalište

"Oni koji Simu nisu znali samo bi na trenutak zbunjeno zastali. Samo bi joj jedan pogled trebao da odredi opseg prsa i veličinu košarica. '80 D rekla bi i dodala, pokazujući na zavjesu kabine za probu: 'Tamo, s druge strane'. Uzalud bi žene prosvjedovale: 'Ali ja nosim 75. Oduvijek...' 'Onda ste oduvijek nosili krivu veličinu', objasnila bi im Sima." Stalne mušterije u knjizi kao i u stvarnosti u tim trgovinama pričaju o najintimnijim stvarima iz svojih života: oboljele od raka o svojim operacijama grudi, dojilje o svojim upaljenim dojkama, a mlade o najljepšim čipkastim grudnjacima za najvažniju noć u njihovom životu", priča majka Ilane Stanger-Ross.

"U međuvremenu je Sima pratila svoje mušterije između kabina za probu i blagajne, sve je strpljivo slušala, odobravala, posredovala - bilo da se radilo o ludim nevjestama ili dijetama". I dok Sima za sve ima razumijevanja, ona sama nije sretna. Tek kada upoznaje jednu mladu Izraelku postaje joj jasno, koliko malo ona zapravo tom svijetu pripada. "Šezdesetih godina su se mnogi tadašnji stanovnici Boro Parka preselili u Floridu ili su poumirali, a došli su ultraortodoksni", priča mama Stanger. Svi su otišli i u knjizi njezine kćeri, a Sima i njezin muž su na kraju ostali sami.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Foto: Seksi božićna čestitka

Foto: Seksi božićna čestitka

Božićna čestitka tvrtke Change, specijalizirane za donje rublje, neće nikog ostaviti ravnodušnim. Prelijepe manekenke s puno ljubavi poželjele su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika