25.11.2010. / 14:11

Autor: Hina

SDP: 'Vlada polagano i tiho ide na privatizaciju Hrvatskih voda'

Saborski zastupnici SDP-a danas su se usprotivili izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, upozoravajući da ti zakonski prijedlozi, čije donošenje vlada predlaže po hitnom postupku, stvaraju pretpostavke za privatizaciju vodnih resursa, što je, uvjeravaju u SDP-u, protivno nacionalnim interesima.

Autor:
Zeljko Mršić/PIXSELLAutor: Zeljko Mršić/PIXSELLSaborski zastupnici SDP-a danas su se usprotivili izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, upozoravajući da ti zakonski prijedlozi, čije donošenje vlada predlaže po hitnom postupku, stvaraju pretpostavke za privatizaciju vodnih resursa, što je, uvjeravaju u SDP-u, protivno nacionalnim interesima.

SDP-ovci Zvonimir Mršić, Josip Leko i Mirela Holy su na konferenciji za novinare u Saboru upozorili kako nakana predlagatelja da se Hrvatske vode iz neprofitne ustanove preoblikuju u trgovačko društvo ide u prilog bojazni da se nacionalni vodni resursi namjeravaju privatizirati.

"Ne vidimo ni jedan razlog da bi se uopće donosili zakoni o transformaciji te državne agenciju u trgovačko društvo, osim ako ne postoje neki privatni ili stranački interesi koje treba zadovoljiti", poručio je Mršić.

Naglasio je da Hrvatske vode, prema zakonskim izmjenama, više ne bi vodila Uprava, već skupština koju bi činio resorni ministar, "a imamo dobrih primjera kako se upravljalo trgovačkim društvima koja su vodili ministri".

Mršić ne odriče potrebu da se ovlasti i nadležnosti Hrvatskih voda drugačije definiraju, pa i prošire, "ali ova transformacija u trgovačko društvo omogućava privatizaciju vodnih resursa i tome se protivimo".

Leko je upozorio i na činjenicu da bi se preoblikovanjem Hrvatskih voda u trgovačko društvo Sabor odrekao nadzora nad tim poduzećem, a time i kontrole upravlja li se vodnim resursima u nacionalnom interesu te je li primjerena zaštita od poplava.

"SDP traži javni raspravu o ova dva zakonska prijedloga i protivi se da se Hrvatske vode pretvore u trgovačko društvo, jer se time izaziva strah u javnosti da se Hrvatske vode kroz taj model žele prodati", rekao je Leko.

Isto misli i Mirela Holy, nedopustivim ocjenivši da su su navedeni zakoni, čije donošenje, odnosno preoblikovanje Hrvatskih voda u trgovačko društvo, vlada pravda novonastalim gospodarskim okolnostima, u Sabor upućeni bez prethodno provedene javne rasprave, što je, istaknula je, obveza kod svih zakona koji se tiču okoliša.

"Nije nam poznat razlog zašto se godinu dana nakon donošenja dobrog Zakona o vodama ide u njegove izmjene kojima se otvara tiha privatizacija vodnih resursa", poručila je Holy.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika