25.11.2010. / 14:16

Autor: Nacional.hr

Irska smanjuje dug: Veći porezi, manji benefiti za građanstvo

Rezovima javne potrošnje uštedjelo bi se 10 milijardi eura, dok bi povećani porezi u državnu blagajnu donijeli 5 milijardi eura

Irski premijer Brian Cowen (Reuters)Irski premijer Brian Cowen (Reuters)Irska vlada otkrila je javnosti svoj četverogodišnji ekonomski plan "National Recovery Plan 2011-2014" koji je samo jedna od mjera kako bi se smanjio nacionalni dug, a plan uključuje rezanje javne potrošnje i povećanje poreza, izvještava CNN. Rezovima javne potrošnje uštedjelo bi se 10 milijardi eura, dok bi povećani porezi u državnu blagajnu donijeli 5 milijardi eura. Minimalna plaća će se smanjiti za jedan do 7.65 eura po satu, dok će se plaće u javnom sektoru smanjiti za 1.2 bilijuna eura kroz period od četiri godine.

Donošenje ekonomskog plana uslijedilo je nakon irskog poziva za internacionalnom, ekonomskom pomoći kako bi se mogli riješiti proračunski problemi. Međunarodni monetarni fond i EU obećali su pomoć od desetak milijardi dolara. Od ostalih mjera namjerava se povećati porez na dodanu vrijednost (VAT) s 21 na 23 posto do 2014. godine, studentske školarine, a instaliranjem vodomjera u kućanstva, umjesto prije fiksne cijene, naplaćivala bi se potrošnja vode. Plan je otkrio kako 45 posto irskih poreznih obaveznika nije platilo porez na dohodak ove godine.

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 25.11.10. 14:53

Šta Irske budale znaju, trebali su pitati našeg najvećeg ekonomskog krumpir-salata stručnjaka Jacu.

Ona je napravila jedinu ispravnu mjeru - još povećala potrošnju i zaduživanje a u prihode uračunala nepostojeće investicije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika