25.11.2010. / 16:58

Autor: Hina

Bebić: 'Hrvatska donijela niz propisa za borbu protiv nasilja nad ženama. Nažalost, brojke nisu dobre'

Predsjednik Sabora Bebić za vrijeme sjednice pročitao je izjavu u kojoj je, uz ostalo, podsjetio kako je Hrvatska donijela niz propisa i strategija za što uspješniju borbu s nasiljem nad ženama i u obitelji, priopćila je Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora

Luka BebićLuka BebićU organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol te brojne zastupnice i zastupnici obilježili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - otiskom svog dlana na platno, simbolički poručujući „Stop nasilju nad ženama“.

Predsjednik Sabora Bebić za vrijeme sjednice pročitao je izjavu u kojoj je, uz ostalo, podsjetio kako je Hrvatska donijela niz propisa i strategija za što uspješniju borbu s nasiljem nad ženama i u obitelji, priopćila je Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

"Želim, u ime Hrvatskog sabora, i ovom prilikom podsjetiti koliko je značajno da na pitanje nasilja nad ženama mislimo i izvan prigodnih događanja na ovaj dan ili na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, jer radi se o problemu koji se ne odnosi samo na žene, nego na čitavo društvo, koje na putu cjelovite demokratizacije mora priznati i prepoznati činjenicu da nasilje nad ženama predstavlja manifestaciju još uvijek neravnopravnog položaja žena, te prije svega tešku povredu njihovih temeljnih ljudskih prava", navodi u izjavi Bebić.

Dodaje kako je "Republika Hrvatska donijela čitav niz propisa i strategija u cilju što uspješnije borbe s nasiljem nad ženama i u obitelji, te su napravljeni neosporivi pomaci na mnogim područjima u okvirima te borbe. Međutim"- ističe se u izjavi - "brojke i pokazatelji su nažalost i nadalje neumitni, a u posljednje vrijeme svjedoci smo čak i sve brojnijih tragičnih slučajeva koji nas podsjećaju da ne smijemo posustati i da je od neprocjenjive važnosti neprestano imati na umu da svoje zakone trebamo dopunjavati i prije svega dosljedno primjenjivati, te da se samo sustavno i koordinirano - zajedno s organizacijama civilnog društva - možemo kvalitetno suprotstaviti tom ozbiljnom problemu".

"Hrvatski sabor stoga i ovom prigodom želi skrenuti pozornost javnosti na ovo pitanje, te je Odbor za ravnopravnost spolova organizirao događanje kojem je za cilj simbolična prezentacija odlučnosti svih zastupnica i zastupnika u nastavku sustavne borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji", naveo je predsjednik Sabora Luka Bebić u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika