25.11.2010. / 17:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović i Tadić u Lici kod povratničke obitelji: 'Hrvatska je naša domovina'

Pred kućom obitelji Marković Josipovića i Tadića dočekalo je i pozdravilo desetak mještana toga sela 5 km udaljenog od Gračaca u kojem danas živi 30 od prijeratnih 200-injak stanovnika

Autor:
Filip Brala/PIXSELLAutor: Filip Brala/PIXSELLPredsjednik Republike Srbije Boris Tadić i hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetili su poslije podne Gračac gdje su obišli sajam ličkih proizvoda "Jesen u Gračacu" i susreli se s lokalnim proizvođačima te kušali njihove proizvode.

Dvojica predsjednika provela su oko pola sata u obilasku 20-ak štandova na kojima su bili izloženi poljoprivredni proizvodi od sira, preko sokova, vina i rakije, do meda te rukotvorine i razgovarali s izlagačima.

Za predsjednika Tadića posjet je imao i sentimentalnu vrijednost jer je u 15-ak kilometara udaljenom selu Raduč živjela njegova baka. Tadić se, kušajući vino od drenjine, prisjetio soka od drenjine kojeg mu je pripremala baka, a i činjenice da je - četvrtinom Ličanin. Na sajmu se susreo i sa daljnjom rođakinjom koja živi u Lici.

U općini Gračac živi pet do šest tisuća osoba od ukupno 15.000 koje kao svoje prebivalište imaju Gračac.

Obnova kuća porušenih u ratu uglavnom je gotova te stambeno pitanje, kazali su domaćini predvođeni načelnikom općine Goranom Đekićem dvojici predsjednika, nije poteškoća u povratku raseljenih osoba, već slaba gospodarska aktivnost. Osim prerade riba i gospodarenja šumama stanovnici općine bave se stočarstvom i sirarstvom te uzgojem voća.

Upitan o rješavanju problema povratnika na području Gračaca Tadić je kazao kako "ljudi od nas očekuju da smo mađioničari"

"Volio bih da imamo veću moć u rukama, ali živimo u siromašnim državama koje imaju ozbiljne probleme naslijeđene iz prošlosti", rekao je.

Hrvatska je moja domovina

Ivo Josipović i Boris Tadić posjetili su potom srpsku povratničku obitelj Marković u selu Deringaju kod Gračaca.

Josipović i Tadić bili su gosti u domu četveročlane obitelji koja je iz Deringaja izbjegla u Oluji 1995. a vratila se 2003.

U obnovljenoj kući koja je u Oluji bila spaljena predsjednici su popili kavu i razgovarali sa Željkom i Ninom Marković te njihovo dvoje djece Dušanom i Marijom. Dvojica predsjednika zanimala su se za njihov život i život ostalih povratnika.

Pred kućom obitelji Marković Josipovića i Tadića dočekalo je i pozdravilo desetak mještana toga sela 5 km udaljenog od Gračaca u kojem danas živi 30 od prijeratnih 200-injak stanovnika.

Po riječima Željka Markovića, nekadašnjeg pripadnika tzv. krajinske vojske, sa suprugom Ninom je prvog dana Oluje preko BiH izbjegao u Srbiju. Inđija, Kosovo i Grabovac kod Obrenovca bili su boravišta obitelji u Srbiji iz koje su se među prvima vratili 2003. godine.

"Ja se nisam ničega bojao. Onaj tko je nešto napravio neće se ni vratiti", izjavio je Marković koji sa suprugom radi u Tvornici za preradu ribe u Gračacu.

Dodao je da s hrvatskim stanovništvom nema nikakvih problema i ističe kako politika nikome ne brani da se vrati na svoje.

"Ja sam ovdje rođen, ovdje sam odrastao, ovdje mi je dom i obitelj, i Hrvatska je moja domovina", naglasio je Željko Marković.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika