25.11.2010. / 20:57

Autor: Hina

Sporazum RH i Slovenije o arbitraži u ponedjeljak stupa na snagu: Slijedi rješavanje spora

Svi procesni rokovi navedeni u ovom Sporazumu počet će se primjenjivati od datuma potpisa Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, stoji u priopćenju

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorHrvatska i Slovenija razmijenile su u četvrtak diplomatske note kojima su se međusobno izvijestile o okončanju unutarnjih postupaka potrebnih za stupanje na snagu Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisanog u Stockholmu 4. studenoga prošle godine, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske stupit će na snagu prvog dana tjedna koji slijedi nakon razmjene diplomatskih nota, odnosno u ponedjeljak, 29. studenoga 2010. godine.

Svi procesni rokovi navedeni u ovom Sporazumu počet će se primjenjivati od datuma potpisa Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih podrucja.

Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za točku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti, te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 26.11.10. 10:26

http://www.youtube.com/watch?v=giXQKVlzQDE&feature=related


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika