26.11.2010. / 09:28

Autor: Hina , Nacional.hr

Izvještaj Unije: 'Korupcija i dalje u svim segmentima hrvatskog društva, ekonomije i vlade'

U nacrtu izvješća, koji će Swoboda predstaviti Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta u sljedeći utorak, kaže se da pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici sljedeće godine

Jadranka Kosor i Hannes SeobodaJadranka Kosor i Hannes SeobodaIzvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je u svom nacrtu izvješća o napretku da je hrvatske pristupne pregovore s EU-om moguće zaključiti u prvoj polovici sljedeće godine pod uvjetom da se nastavi s odlučnom provedbom reformi u najtežim poglavljima.

U nacrtu izvješća, koji će Swoboda predstaviti Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta u sljedeći utorak, kaže se da "pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici sljedeće godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, pune suradnje s ICTY-em i nastavka privatizacijskog procesa i prihvaćanja planova za restrukturiranje za brodogradilišta u poteškoćama". Swoboda u nacrtu svoga izvješća, na temelju kojeg će Europski parlament izglasati rezoluciju o Hrvatskoj, pohvaljuje napredak Hrvatske u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja te poziva Komisiju da "iskoristi sve svoje kapacitete kako bi podržala hrvatske napore za ispunjavanje mjerila".

Swoboda ističe da "brzo pristupanje Hrvatske ima i europsku i regionalnu dimenziju", te da će ono "potaknuti ostale zemlje zapadnog Balkana da odlučno pokrenu i provedu reforme povezane s pristupanjem EU-u". Izvjestitelj Europskog parlamenta izražava zabrinutost rezultatima zadnjeg istraživanja Eurobarometra, koji pokazuju da većina hrvatskih građana misli da članstvo u EU-u neće biti od koristi za zemlju, te poziva hrvatske vlasti i civilno društvo da uz pomoć Europske komisije rade na tome kako bi i hrvatski građani osjećali da je europski projekt i njihov projekt. Swoboda poziva Hrvatsku da se usredotoči na ona područja u kojima je to tražila i Europska komisija u svom izvješću o napretku, objavljenom početkom studenoga.

On ponavlja ocjenu Europske komisije da "korupcija ostaje raširena u Hrvatskoj i uključuje skoro sve segmente društva, ekonomije i vlade" te "pozdravlja napore hrvatske vlade u zauzimanju čvrstog stajališta prema svim oblicima korupcije, ističe da vlada treba posvetiti posebnu pozornost pravnom i institucionalnom okviru borbe protiv korupcije, uključujući istrage, progon, međuagencijsku i međunarodnu suradnju, te bilježi protukorupcijske slučajeve visokog profila koji su u tijeku i koji uključuju dvojicu bivših ministara, visoke dužnosnike i brojne direktore državnih poduzeća". O Swobodinom izvješću će se najprije raspravljati na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta. Na temelju nacrta ovoga izvješća i amandmana koje će predložiti članovi Odbora bit će izglasan prijedlog rezolucije, koji će onda biti upućen na raspravu i glasovanje na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 26.11.10. 10:22

možeš koka kupit i drugi i treči i peti stan, ali dok ne vratiš prvi, ocjena bu ista.


registracija
27/8/09

Lujo1, 26.11.10. 10:24

http://www.youtube.com/watch?v=giXQKVlzQDE&feature=related


registracija
31/1/10

STTony, 26.11.10. 11:24

Kako laže ta Europa, pa zna se da je naša premijerka oličenje čistoće, poštenja i inteligencije.


registracija
30/6/10

petrus7, 26.11.10. 11:58

Meni ne ide u glavu glupi KRADEZE. Guraju se u EU a nemaju pojma da tamo više nema krađe, to će oni sve pouzimati. KRADEZEOVCI će za svaku ukradenu kunu u prdekanu. Oni imaju taj poriv za krađom kojeg se ne mogu riješiti jer svi koji su došli u tu stranku, došli su s tim razlogom. Bože, budaletina takvih nisam vidio. Sami sebi kopaju raku.


registracija
10/1/07

satruncica, 26.11.10. 12:51

Protiv sam ulaska u EU, za to KRADEZE nije sposoban pripremiti ljude, a nitko ne spominje da godišnje članarina u EU iznosi siću od 600 milijuna eura


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 26.11.10. 13:17

Tek kad se pocne vracati ukradeni novac,mozemo govoriti o napredku.Sve ostalo je farsa i HDZ-ova prevara.


registracija
5/3/10

starimudrac, 26.11.10. 13:19

nešto me ipak pati. novinar ističe što piše u -- nacrtu izvješća. otkud mu taj podatak, ne kaže, ali napiše cijelo štivo, bez imena informatora ili barem ono -- neimenovani izvor. možda piše puno gore, ali možda i bolje. rekli bi srbi, može da bidne, ali ne mora da znači.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika