26.11.2010. / 12:06

Autor: Nacional.hr

Lavanda - otkrivamo sva ljekovita svojstva 'kraljice Mediterana'

Sapuni lavande su odličan lijek za problematičnu i masnu kožu. Ukoliko imate problema s aknama, odmah krenite u potragu za preparatima ove mirisne biljke. Međutim to je samo jedna u nizu pozitivnih karakteristika

Ime lavanda dolazi od rimske riječi lavare, što znači prati, a prema nekim zapisima stari Rimljani su je i koristili u takve svrhe. Grci su navodno otišli korak dalje i upotrebljavali je za liječenje mnogih bolesti.

Koja su ljekovita svojstva ove prekrasne mediteranske biljke, donosimo u nastavku!

Akne
Sapuni lavande su odličan lijek za problematičnu i masnu kožu. Ukoliko imate problema s aknama, odmah krenite u potragu za preparatima na bazi lavande.

Lavandom protiv stresa
Lavandu zbog svog specifičnog mirisa aromaterapueti nazivaju 'majkom eteričnih ulja'. Naime, lavanda smiruje i jača živce, uklanja nervozu, razdražljivost, depresiju i nesanicu.

Pomaže kod prehlade
Lavanda smiruje glavobolju i migrenu, pomaže kod prehlade i hunjavice, a odličan je lijek za bronhitis i astmu. U takvim situacijama najbolje je koristiti čaj od lavande.

Jača korijen kose
'Kraljica Mediterana' jedan je od najboljih saveznika u borbi protiv oštećene kose. Da bi vaša kosa postala sjajna i zdrava, ulje lavande masirajte vlasište.

Dobro je znati:

1. Lavanda ublažava grčeve

2. Lavanda blagotvorno utječe na bubrege

3. Uklanja bolove u ušima

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika