26.11.2010. / 16:28

Autor: Hina

Pahor: Slovenija više nema razloga blokirati hrvatske pregovore s EU

Slovenski premijer Borut Pahor pozdravio je u petak razmjenu diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu, rekavši da je to uspjeh za obje strane i da Slovenija više nema razloga blokirati zaključivanje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor pozdravio je u petak razmjenu diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu, rekavši da je to uspjeh za obje strane i da Slovenija više nema razloga blokirati zaključivanje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Izražavam veliko zadovoljstvo što je razmjenom diplomatskih nota uspješno završen proces što smo ga premijerka Kosor i ja započeli prošle godine susretom u Trakošćanu. Nakon razmjene nota i nakon što je Hrvatska pristala na rješavanje pitanja štediša u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu više ne vidim nikakva razloga za slovenske rezerve (na zaključivanje hrvatskog pristupnog procesa)", rekao je Pahor na konferenciji za novinare u vezi s razmjenom diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu koji će time u ponedjeljak stupiti na snagu kao važeći međunarodni dokument.

Pahor je rekao da se to odnosi i na 31. poglavlje o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici u koje su uključeni i dobrosusjedski odnosi, te da će Slovenija podržati zatvaranje tog poglavlja možda već na prvoj sljedećoj pristupnoj konferenciji EU - Hrvatska.

Razmjenom diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu zaključen je proces uspostave povjerenja i dobrih odnosa započet susretom s premijerkom Jadrankom Kosor u Trakošćanu, kad su između dvije zemlje zbog graničnog prijepora vladali slabi odnosi koji su se mogli pretvoriti i u sigurnosni problem, a uz međusobno osobno povjerenje dvoje premijera, te pomoć Švedske i SAD-a u tom procesu završili su sporazumom koji je donio win-win situaciju za obje strane, uz uvažavanje obostranih interesa, naglasio je Pahor.

Pahor je rekao da su prilikom razmjene note izostavljene jednostrane izjave jedne i druge strane jer te izjave nisu bile ni dio u Stockholmu potpisanog arbitražnog sporazuma, a na pitanje je li izostanak jednostrane hrvatske izjave u noti kojom je potvrđen arbitražni sporazum bio za Sloveniju uvjet da do razmjena nota dođe, izjavio je: "Ne komentiram".

Pahor je rekao da je slovenska vlada već sastavila ekipu odličnih pravnih stručnjaka koji će je zastupati pred Arbitražnim sudom i pripremati argumentaciju za slovenski memorandum koji će biti predan arbitražnom vijeću, ali da njen sastav ima oznaku tajnosti. Slovenija još nije odredila svog kandidata za člana arbitražnog vijeća jer za to ima dovoljno vremena, rekao je Pahor.

Slovenski premijer rekao je da arbitražni sporazum odražava interese Slovenije i Hrvatske, pri čemu je slovenski interes "delimitacija na kopnu i određivanje granice na moru", dok je Hrvatska arbitražnim sporazumom koji je omogućio rješenje dugogodišnjeg graničnog prijepora ostvarila interes da što prije zaključi pristupne pregovore s EU-om.

Pahor je rekao da je u četvrtak telefonski razgovarao s hrvatskom premijerkom, prisjetivši se tom prilikom procesa uspostave međusobnog i međudržavnog povjerenja koji se razvijao od njihova prvog susreta u Trakošćanu prije više od godinu dana.

Pahor je novinarima potvrdio da će idući mjesec u Srbiji biti održan drugi susret "personalne trilaterale" između srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, hrvatske premijerke i predsjednika slovenske vlade, a na njemu će, kako je rekao, biti riječi o nekim mogućnostima suradnje na gospodarskom području.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 26.11.10. 17:26

hrvatska nakon svega nema više razloga da ulazi u eu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika