26.11.2010. / 17:05

Autor: Hina

Okončana istraga u slučaju Buljubašić, na potezu DORH: 'Mravak i u ovom slučaju spomenuo Sanadera'

Na zagrebačkom Županijskom sudu dovršena je istraga protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka i još četvorice rukovoditelja tog javnog poduzeća u "slučaju Buljubašić" gdje ih se tereti da su povratnika iz Australije Radu Buljubašića fiktivno zaposlili u HEP-u, iako je zapravo radio u središnjici HDZ-a.

Jadranka Kosor, Ivan Mravak i Ivo Sanader (arhiva)Jadranka Kosor, Ivan Mravak i Ivo Sanader (arhiva)Na zagrebačkom Županijskom sudu dovršena je istraga protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka i još četvorice rukovoditelja tog javnog poduzeća u "slučaju Buljubašić" gdje ih se tereti da su povratnika iz Australije Radu Buljubašića fiktivno zaposlili u HEP-u, iako je zapravo radio u središnjici HDZ-a.

Istražna sutkinja Jadranka Mandušić završila je istragu i spis vratila zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje sada treba odlučiti hoće li i kada podići optužnicu, potvrdio je zamjenik predsjednika istražnog centra Županijskog suda Ratko Šćekić.

Mravka i ostale se tereti da su Buljubašiću omogućili da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan, čime je HEP oštećen za gotovo 700 tisuća kuna. Osim Mravka, za zlouporabe položaja i ovlasti u ovom su slučaju osumnjičeni i Aleksandar Bernik, Željko Dorčić, Antun Crnić i Mladen Beljo.

Inače, riječ je o jedinom kaznenom postupku koji protiv bivšeg šefa HEP-a ne vodi USKOK nego zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Sudska istraga okončana je nakon što je prvoosumnjičeni Mravak 5. studenoga pred istražnom sutkinjom dopunio svoju istragu, u kojemu je, po riječima svog odvjetnika Branka Šerića, kao i u prvom iskazu negirao sve optužbe.

Mravak je navodno kazao da nije donosio odluku o Buljubašićevu zaposlenju već samo dao suglasnost. No, Hina neslužbeno doznaje da je Mravak u iskazu spomenuo i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji ga je na jednom sastanku upitao je li pitanje Buljubašićeva zaposlenja riješeno.

Nakon slučaja "Buljubašić" Mravak je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i čelnikom TLM-a Ivanom Koštanom HEP oštetio za 600 milijuna kuna prodajom struje TLM-u po cijeni jeftinijoj od tržišne. Potom je osumnjičen za pokušaj primanja dva milijuna eura mita, a USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po nižoj cijeni prodavao tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna.

Nakon niza optužbi Mravak je odlučio surađivati s USKOK-om pa je 21. listopada, poslije pet mjeseci, pušten iz zatvora u Remetincu.

Osim o aferama u kojima je bio izravno umiješan Mravak je, po riječima svog branitelja, svjedočio i o nekim drugim slučajevima poput afere "Fimi media" u kojoj se istražuje na koji je način izvlačen novac iz nekoliko javnih tvrtki i ministarstava.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

registracija
3/6/10

0000, 26.11.10. 18:02

sanader, mravak, despot, dorić, KOPJAR, beljo, ali i direktorica Sektora za ljudske potencijale (kojeg li naslova?) BERNARDA PEIĆ (svako kadrovsko rješenje mora ta "gospođa" amenovati), pa "gospodin" STANKO TOKIĆ (direktor interne kontrole i revizije), koji je morao reagirati (zato je plaćen) ne samo na jednog buljubašića, već na cca 2000 takvih "buljubašića" koji su i dalje "zaposleni" u HEP-u i primaju lijepe plaće, a ništa niti znadu raditi niti rade!


registracija
24/11/10

aabar, 26.11.10. 20:30

Hebate led i Sanadera ..ni Supermen mu nije ravan,ma ni do koljena


registracija
30/8/10

TonyP, 27.11.10. 10:26

Mozda IS preferira lik Spiderman-a?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika