26.11.2010. / 18:51

Autor: Hina

Josipović na kongresu SSSH: Hrvatskoj treba kult rada, poštivanja i plaćanja

U Hrvatsku treba uvesti kult rada, odnosno poštivanja i plaćanja rada, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjem Kongresu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Ivo JosipovićIvo JosipovićU Hrvatsku treba uvesti kult rada, odnosno poštivanja i plaćanja rada, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjem Kongresu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Imao sam priliku vidjeti od Kamenskog do cijele tekstilne industrije kako radnici naporno rade, uložili su cijeli svoj život u neku tvrtku, a ne mogu osigurati životnu egzistenciju, rekao je Josipović obraćajući se nazočnima na sindikalnom kongresu.

Društvo u kojem se radi, a ne prima plaća nije zdravo društvo, upozorio je predsjednik Josipović i pozvao socijalne partnere da učine sve kako bi se izgradili bolji međusobni odnosi i međusobno povjerenje.

Osvrnuo se i na tezu da menadžeri i kapital imaju samo jednu zadaću, a to je maksimaliziranje profita. To je duboko pogrešna teza koja je dijelom izazvala i veliku svjetsku gospodarsku krizu, smatra Josipović.

Također je na pitanje novinara komentirao današnji podatak o rastu BDP-a u trećem tromjesečju za 0,2 posto.

Svaki takav podatak je dobrodošao, međutim, prerano je tvrditi da to znači izlazak iz krize, jer moramo biti svjesni da je za to potrebna uporna borba i socijalni dijalog, rekao je Josipović.

Na dvodnevnom VI. kongresu SSSH sudjeluju izaslanici 17 granskih sindikata koji bi sutra trebali izabrati novog predsjednika te sindikalne središnjice, a jedini kandidat je sadašnji v.d. predsjednika Mladen Novosel.

Skup je pozdravio i ministar prometa, mora i infrastrukture Božidar Kalmeta istaknuvši da Vlada smatra kako Hrvatska ne može funkcionirati bez socijalnog partnerstva. Trudit ćemo se da sve probleme rješavamo konsenzusom, a ne preglasavanjem, obećao je Kalmeta.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak naglasio je da socijalni dijalog treba dići na višu razinu ako želimo pokretanje gospodarstva, a poslodavci su spremni na kompromise i konsenzus.

Koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić ustvrdio je da su središnjice zajednički postigle to što nije bilo moguće u proteklih 20 godina - osiguranje prava građana na referendum.

Sindikati ne trebaju nasjedati na umjetnu podjelu radnika na one iz javnog i one iz realnog sektora. Postoji samo podjela na rad i kapital, ističe Ribić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 26.11.10. 20:26

je, je moj gluptont komunjar predsednjak, kult rada kao na golom otoku. Prebacivati hrpu kamenja s jenog mjesta na drugi. Samo neka se radi


registracija
11/10/10

agaSovulj, 28.11.10. 05:35

Od vinka se nista pametnije ni ne moze cuti.
Potpuno se slazem da "menadžeri i kapital imaju samo jednu zadaću, a to je maksimaliziranje profita" i da je to izvor vecine svjetskih problema. Da bi netko ostvario profit, netko (ili nesto) mora izgubit, a to su neke druge firme, neki drugi radnici i na kraju covjekova okolina, ciji smo svi mi dio. Pogledajmo samo ovu zadnju financijsku krizu: velike financijske firme u USA su godinama ostvarivale profit na papiru i dijelili menadzerima ogromne bonuse. Kad im je zaprijetio bankrot, onda im je vlada dala novac skupljen od poreznih obveznika. Na taj nacin menadzeri su profit privatizirali (stavili u svoj dzep) a gubitak je socijaliziran (pokriven je drustvenim novcem, novcem gradana). Veliki kapital je izmislio pravila igre koja njemu odgovaraju, i to treba mijenjat, za opce dobro.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika