26.11.2010. / 19:27

Autor: Hina

Proturaketni štit: NATO odbio ruski prijedlog

Dvadesetosam čelnika NATO-a odbilo je prijedlog ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o planu europskog proturaketnog štita kojim bi se kontinent podijelio u zone, piše u petak Wall Street Journal.

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevDvadesetosam čelnika NATO-a odbilo je prijedlog ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o planu europskog proturaketnog štita kojim bi se kontinent podijelio u zone, piše u petak Wall Street Journal.

Ruski je predsjednik svoju ponudu iznio iza zatvorenih vrata tijekom summita u Lisabonu.

Po tom prijedlogu, nazvanom "sektorskom proturaketnom obranom", Rusija bi preuzela odgovornost za proturaketnu zaštitu od svih projektila ispaljenih u smjeru Europe koji nadlijeću njezin teritorij.

Zemlje NATO-a jednako bi postupile u slučaju svake ispaljene rakete u smjeru Rusije.

Čelnici NATO-a odbili su taj prijedlog i uputili ga na razmatranje svojim stručnjacima, rekli su sudionici summita, prenosi Wall Street Journal.

Stručnjaci moraju podnijeti izvještaj na ministarskom sastanku obrane NATO-a i Rusije u Bruxellesu u lipnju.

Na summitu 20. studenoga Medvedev je upozorio da je pozitivan odgovor Rusije NATO-a o radu na proturaketnom štitu u Europi uvjetovan kvalitetom te suradnje.

NATO je istaknuo potrebu povezanosti njegova štita, koji se oslanja na američku tehnologiju, i štita Moskve, a koja bi se temeljila na razmjeni informacija i procedura međusobnog uzbunjivanja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika