26.11.2010. / 20:45

Autor: Hina

Veleposlanstva SAD-a upozorila na negativne učinke nove objave WikiLeaksa

Američka veleposlanstva u svijetu upozoravaju saveznike da bi internetska stranica WikiLeaks mogla objaviti povjerljive diplomatske brzojave koji mogu negativno utjecati na njihove odnose, otkrivajući osjetljive procjene i izlažući američke izvore, izvijestio je u petak The Washington Post.

WikiLeaks pripremaju objavu novih tajnih dokumenataWikiLeaks pripremaju objavu novih tajnih dokumenataAmerička veleposlanstva u svijetu upozoravaju saveznike da bi internetska stranica WikiLeaks mogla objaviti povjerljive diplomatske brzojave koji mogu negativno utjecati na njihove odnose, otkrivajući osjetljive procjene i izlažući američke izvore, izvijestio je u petak The Washington Post.

State Department se priprema za moguću objavu povjerljivih dokumenata, pregledavajući tisuće diplomatskih brzojava od 2006. do 2009. godine i "procjenjujući moguće posljedice javnog objavljivanja tih dokumenata", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

Crowley je rekao da State Department ne zna "točno što WikiLeaks ima ili što oni planiraju učiniti", ali smatra da posljedice za američke interese mogao biti teške.

Brzojavi, primjerice, mogu otkriti da su visoki vladini dužnosnici u drugim zemljama izvori kompromitirajućih informacija o unutrašnjem djelovanju njihovih vlada, što će State Departmentu otežati dobivanje takvih obavjštajnih informacija u budućnosti.

"Ne ulazeći u detalje, brzojavi tipično sadrže sažetke sastanaka, analizu događaja u drugim zemljama i bilježe povjerljive razgovore s dužnosnicima drugih vlada i pripadnika civilnog društva", rekao je Crowley.

"Oni su povjerljivi iz jako dobrog razloga. Oni sadrže osjetljive informacije i otkrivaju izvore informacija koje utječu na nacionalne interese SAD-a i drugih zemalja", rekao je glasnogovornik.

Crowley je kazao da su u opasnosti životi ljudi koji SAD-u pružaju vrijedne informacije i perspektive, te pomažu razumjeti što se događa u svijetu, osiguravajući obaviještenost američke politike i djelovanja.

Pentagon se također priprema za skoru objavu dokumenata na WikiLeaksu, vjerojatno do kraja tjedna.

Ministarstvo obrane povećalo je svoju radnu skupinu, koja analizira ranije objavljene dokumente i priprema procjenu šteta kada WikiLeaks objavi nove, na više od 100 ljudi, uključujući i članove iz drugih ministarstva, izvijestio je CBS News.

WikiLeaks je u srpnju, objavio više od 70.000 vojnih izvješća o ratu u Afganistanu, a u listopadu gotovo 400.000 izvješća o ratu u Iraku. "Sljedeća objava je sedam puta veća od broja dokumenata o Iraku", najavio je WikiLeaks na svojoj Twitter stranici 21. studenoga.

WikiLeaks nije otkrio izvor povjerljivog materijala, no sumnja je usmjerena na Bradleya Manninga, 22-godišnjeg vojnoobavještajnog analitičara koji je uhićen ove godine, pod optužbama za učitavanja i prijenos povjerljivih materijala.

WikiLeaks je 2006. godine osnovao bivši računalni haker, Julian Assange, koji se ovih dana u Švedskoj suočava s optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje, koje je opovrgnuo, rekavši da su optužbe dio kampanje blaćenja orkestirane od SAD-a.

Londonski dnevnik Al-Hayat je izvijestio da WikiLeaks, među ostalim planira objavu dokumenata koji pokazuju da je Turska pomogla Al Kaidi u Iraku, te da su Sjedinjene Države pomogle kurdskoj pobunjeničkoj organizaciji PKK, iako je State Department od 1979. vodi na popisu teroristička organizacija, navodi The Washington Post.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika