27.11.2010. / 10:13

Autor: Hina

Tradicionalni "Crni petak" najavio dobru sezonu blagdanske kupnje u SAD-u

Veliki popusti i akcijske prodaje privukle su milijune Amerikanaca da od ranih jutarnjih sati nahrupe u trgovine diljem zemlje, na tradicionalni "Crni petak" nakon Dana zahvalnosti, koji u Sjedinjenim Državama, označava početak božićne 'shopping' sezone.

Amerikanci su otvorili novčanike (Reuters)Amerikanci su otvorili novčanike (Reuters)Veliki popusti i akcijske prodaje privukle su milijune Amerikanaca da od ranih jutarnjih sati nahrupe u trgovine diljem zemlje, na tradicionalni "Crni petak" nakon Dana zahvalnosti, koji u Sjedinjenim Državama, označava početak božićne 'shopping' sezone.

Dugi redovi kupaca formirali su se na gradskim ulicama i parkiralištima trgovačkih centara, posebno pred trgovinama potrošačke elektronike i igračaka.

Nacionalna federacija maloprodaje objavila je kako očekuje da će oko 138 milijuna Amerikanaca ići u kupovinu ovoga vikenda, što je četiri milijuna više nego prošle godine, te da očekuje porast prodaje za 3,2 posto na oko 41,2 milijarde dolara. Crni petak je za američke trgovce dan s najvećim prometom u godini.

Jerry Storch, predsjednik i izvršni direktor lanca trgovina igračaka Toys "R" Us, izjavio je da su njihove trgovine diljem SAD-a izvijestile o više kupaca nego prošle godine. "Vjerujem da će kupci više otvoriti novčanike nego prošle godine. Cijene su niske a trgovci željni prometa", rekao je Starch.

Američke maloprodajne tvrtke se natječu kako bi s popustima privukle što više kupaca. Trgovine odjeće poput Gapa i Ann Taylor, ponudile su popuste od 70, 80 posto tijekom prijepodnevnih sati, dok trgovine poput Wal-Marta, Targeta i Best Buya nude popuste od 40 do 70 na popularnu potrošačku elektroniku tijekom cijelog vikenda.

"Promet je jako živ a potražnja široka", izjavio je Michael Vitelli, predsjednik uprave Best Buya, najvećeg trgovinskog lanca potrošačke elektronike u SAD-u.

Među najtraženijim artiklima su e-čitači, tablet računala i videoigre kao što su Microsoftov Xbox Kinect.

Izvršni direktor lanca robnih kuća Macy's, Terry Lundgren, kazao je za MarketWatch da prodaja na Crni petak najavljuje snažan promet u sezoni blagdan.

Na prošli Crni petak ostvareno je 6,4 posto ukupne blagdanske potrošnje u 2009., prema agenciji ShopperTrak.

Ove je godine dio tvrtki počeo s velikim popustima već u četvrtak na Dan zahvalnosti, a posebno je agresivna u tome bila on-line maloprodaja, čiji je promet skočio i do 33 posto prema prošlog godini, prema tvrtki IBM Coremetrics, koja prikuplja podatke izravno s web stranica više od 500 američkih trgovinskih kuća.

Prosječna vrijednost narudžbi porasla je za 14 posto na 182,74 dolara, objavio je Coremetrics.

Na primjer, Amazon.com nudi 32-inčni TV prijemnik s besplatnom dostavom za 198 dolara, što je ista cijena kao i u Wal-Martu. Apple je na svojim internetskim stranicama smanjio cijenu iPadu za 41 dolar, a laptopu MacAir za 100 dolara.

Nacionalna federacija maloprodaje predviđa da će tijekom vikenda za Crni petak Amerikanci potrošiti oko 41,2 milijarde dolara, a u cijeloj sezoni blagdana oko 447 milijardi dolara, ili 2,3 posto više nego prošle godine.

Vezane vijesti

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas otvorena prodavaonica vojne neborbene opreme, prva takva u Hrvatskoj, u kojoj se građanima nudi oprema kojom se koriste Oružane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika