27.11.2010. / 10:41

Autor: Hina

EU najavljuje kako bi Italija mogla biti novčano kažnjena zbog smeća u Napulju

Italija nije provela presudu Europskog suda o kroničnoj krizi sa smećem u Napulju i mogla bi biti novčano kažnjena ako ne riješi taj problem, rekao je u petak visoki dužnosnik EU-a.

Problem smeća u Napulju traje već dulje vrijemeProblem smeća u Napulju traje već dulje vrijemeItalija nije provela presudu Europskog suda o kroničnoj krizi sa smećem u Napulju i mogla bi biti novčano kažnjena ako ne riješi taj problem, rekao je u petak visoki dužnosnik EU-a.

Tisuće tona smeća još uvijek leži nepokupljeno na ulicama trećeg po veličini talijanskog grada unatoč tjedana prosvjeda stanovnika i opetovanih uvjeravanja premijera Silvija Brlusconija kako je problem riješen.

Povjerenik Europske komisije za okoliš Janez Potočnik rekao je kako je dobio izvješće inspektora koji su ovoga tjedna posjetili Napulj i okolnu regiju Kampaniju i koji ukazuju da će trebati godine da se problem stavi pod kontrolu. "Izvješće potvrđuje kako mjere potrebne da se provede presuda Europskog suda pravde u ožujku još uvijek nisu provedene", rekao je on u priopćenju dodajući kako će se nastaviti ugrožavanje zdravlja ljudi bez odgovarajućeg plana zbrinjavanja smeća.

"To bi obvezalo Komisiju da se vrati na sud s najvjerojatnijim rezultatom nametanja novčanih kazni", rekao je on.

Berlusconi je odbacio optužbe da je loše rješavao krizu svaljujući krivnju na lokalne vlasti i gradonačelnika Napulja koji pripada lijevom centru, ali je ovo pitanje samo još otežalo probleme s kojima se suočava njegova vlada.

Problem lošeg zbrinjavanja otpada u najgušće naseljenoj talijanskoj regiji postoji već godinama, a uzroci su mu u mješavini neučinkovitosti i spora između lokalnih vlasti, a otežava ga utjecaj organiziranog kriminala.

Potočnik je kazao kako će vlasti ukoliko žele izbjeći globe morati poštovati EU-ov zakon o okolišu, pojačati recikliranje otpada, poboljšati njegovo prikupljanje i isplanirati uklanjanje gotovo 8 milijuna tona otpada koji je uskladišten u lokalnim skladištima.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 27.11.10. 11:49

Armagedon je jedina učinkovita akcija koja može prekinuti svu glupost koju je čovjek u stanju proizvesti.A vjerujem da priroda to i čini.Sporost onih koji to trebaju razumjeti,će uništiti cijelu populaciju prirodne građevine nazvane čovjek.Čovjek-kako to zvuči gordo!A kako to znači malo i bjedno,vidi se iz ukupnosti zbivanja na razini planeta Zemlje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika