27.11.2010. / 10:54

Autor: Deutsche Welle

Spriječen teroristički napad na američki sajam Božićnih svjetiljki

Američki FBI je uhitio osobu koja je pokušala aktivirati auto-bombu pred godišnjim sajmom Božićnih svjetiljki u Portlandu. Zapravo, bomba nije niti mogla eksplodirati, jer je nesuđenom teroristu eksploziv dao - FBI.

Mohamed Osman Mohamud (Reuters)Mohamed Osman Mohamud (Reuters)Američki mediji objavili su kako je uhićen 21-godišnji Mohamed Osman Mohamud, naturalizirani američki državljanin porijeklom iz Somalije. On je uhićen dok je mobilnim telefonom pokušao aktivirati bombu skrivenu u vozilu pred mjestom održavanja tradicionalne svečanosti paljenja Božićnih svjetiljki u Portlandu u saveznoj državi Oregon. Ono što Mohamed nije znao - njega već odavno prati američka savezna policija i umjesto pravog eksploziva mu je podmetnula neeksplozivnu smjesu.

Prati ga se već odavno

Specijalni agent američke Savezne policije Arthur Balizan je međutim ipak objavio kako je prijetnja bila "vrlo realna": "Naša istraga je pokazala kako je Mohamud bio odlučan izvršiti teroristički napad s jako mnogo žrtava." Kako je sad objavljeno, službe sigurnosti su još u kolovozu 2009. primijetile njegov e-mail kojim se obratio islamskim ekstremistima izvan Amerike. Do prosinca je ta internetska komunikacija sa osobom koja je locirana na sjeverozapadu Pakistana dovela do rasprave da li da Mohamud dođe i priključi se džihadu protiv međunarodnih snaga.

Umjesto toga, somalijskom Amerikancu je preporučeno da se elektroničkom poštom obrati drugom teroristu čiji identitet i mjesto prebivališta - kako tvrdi FBI - nije poznat istražiteljima. Mohamud je u slijedećim mjesecima više puta bezuspješno pokušavao kontaktirati tu osobu, dok američki istražitelji nisu odlučili "uskočiti" u ulogu terorista.

Tek provokacija - ili čitav igrokaz u režiji FBI-a?

Naravno, postavlja se pitanje je li čitava ova teroristička zavjera bila tek spletka u koju je upao mladić. Službenici američke savezne policije kategorično tvrde da to nije tako i da je Mohamud više puta ponovio svoju želju da izazove krvoproliće. Nakon kontakta elektroničkom poštom se Mohamud susreo sa osobom za koju je mislio da je njegov istomišljenik - a zapravo je bila agent FBI-a - i hvalio joj se člancima koje je pisao za web-stranicu "Jihad Recollections". Ta stranica otvoreno zagovara nasilje nad svim "nevjernicima". Tvrdio je kako je još kao tinejdžer s 15 godina maštao priključiti se "Svetom ratu" protiv svih nemuslimana, a FBI tvrdi i kako je bila njegova ideja gdje bi se mogao izvršiti najteži udarac: na godišnjoj manifestaciju Božićnih svjetiljki u gradu u kojem je živio.

Štoviše, FBI tvrdi kako je njihov agent "nekoliko puta" upozorio Mohamuda na teške posljedice njegovog plana i da na tu svečanost u pravilu dolazi i mnogo roditelja s malom djecom. Ali Mohamud je odgovorio da je upravo to njegov cilj, izazvati "golemi kaos" nakon što "nevjernike" napadne u njihovom vlastitom okružju i okružene njihovim obiteljima.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika