27.11.2010. / 17:48

Autor: Deutsche Welle

Repriza Grčke na sjeveru Europe: Irci na ulici protiv mjera štednje

Baš kao svojedobno u Grčkoj, i sindikati u Irskoj pozvali su na masovne prosvjede protiv najavljenih mjera štednje vlade - i građani su se odazvali. Za razliku od Grčke, premijer ima tek minimalnu većinu u parlamentu.

Tisuće su izašle na ulice Dublina (Reuters)Tisuće su izašle na ulice Dublina (Reuters)Policija u Dublinu je već od sinoć spremna na prosvjede koje je sazvao irski savez sindikata ICTU. Pripremili su se za desetke tisuća prosvjednika protiv mjera štednje koje bi u državnoj blagajni ostavile oko 15 milijardi eura. Ali te mjere će mnogo toga promijeniti: povećavaju se porezi, smanjuju se minimalne plaće, a želi se ukinuti i 25 tisuća radnih mjesta u javnom sektoru.

Za razliku od Grčke, irski premijer u koaliciji sa strankom Zelenih ima tek tijesnu većinu u tamošnjem parlamentu - i ona je proteklog petka postala još manja. Na naknadnim izborima u jednom okrugu na sjeverozapadu Irske je Cowenova stranka Fianna Fail izgubila pa kao zastupnik tog okruga u parlament ulazi još jedan pripadnik oporbene stranke Sinn Fein. To znači da Cowenova koalicija ima većinu od samo još dva zastupnika u parlamentu koji tek 7. prosinca treba odlučiti o vladinim mjerama štednje.

Žele li Irci - i mogu li još štedjeti?

Oporba i sindikalci ukazuju da je ovaj lokalni izborni poraz ujedno i znak da građani Irske ne podržavaju mjere štednje kakve predlaže Cowen i koje su jednoglasno pozdravljen u Europskoj uniji i u Međunarodnom monetarnom fondu. Jer Irska je morala priznati državni deficit od čitavih 32%, što je najveća rupa u državnom proračunu neke europske zemlje nakon Drugog svjetskog rata.

Kriza je teško pogodila Irsku: u zadnje dvije godine je svaki deseti zaposleni stanovnik Irske izgubio radno mjesto i stopa nezaposlenih je narasla na 14%. Čitav niz poduzeća je morao zatvoriti svoja vrata, a najteži je problem u irskim bankama iz kojih se masovno povlače ulozi stranih investitora. Zapravo, bez državnih jamstava irskim bankama, državni deficit Irske bi bio manji od polovice ovog kojeg mora priznati.

Uz tako tijesnu većinu u parlamentu, premijer Cowen ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora u Irskoj, ali tek nakon 7. prosinca kada će biti - ili neće biti prihvaćene drastične mjere štednje. S njima bi državni deficit Irske već do 2014. morao pasti na samo 3%.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 28.11.10. 05:12

Kad se ne zivi od zaradenog, nego od posudenog, kad tad dode vrijeme da tako vise ne ide. I onda je lijek ne samo gorak, nego i bolan. To mnogi osjecaju i kod nas, a najgore tek dolazi, jer "ljecenje" kod nas prakticki nije ni pocelo (nije preporucljivo za one koji vladaju jer je su izbori blizu).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika