28.11.2010. / 08:36

Autor: Hina

Korejska kriza: Pjongjang upozorava na "nepredvidljive posljedice"

Sjeverna Koreja upozorila je u subotu na "nepredvidljive posljedice" sudjelovanja američkog nosača zrakoplova u zajedničkoj pomorskoj vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje u Žutome moru koja se treba održati u nedjelju.

Južnokorejski vojnici sudjeluju u vojnoj vježbi (Reuters)Južnokorejski vojnici sudjeluju u vojnoj vježbi (Reuters)Sjeverna Koreja upozorila je u subotu na "nepredvidljive posljedice" sudjelovanja američkog nosača zrakoplova u zajedničkoj pomorskoj vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje u Žutome moru koja se treba održati u nedjelju.

"Ako SAD ipak dovede svoj nosač zrakoplova u Zapadno (Žuto) more, nitko neće moći predvidjeti posljedice toga čina", ističe Pjongjang u priopćenju koje je objavila službena agencija KCNA.

Nešto ranije, komunistički režim upozorio je da će "bespoštedno udariti" u slučaju povrede njegova teritorija, napose u Žutome moru, gdje će četiri dana krstariti južnokorejski i američki brodovi, među kojima i nosač zrakoplova George Washington.

I Peking, glavni saveznik Sjeverne Koreje, usprotivio se održavanju manevara, upozoravajući na "svako neovlašteno vojno djelovanje" ispred svoje obale.

Ove vježbe "nisu uperene protiv Kine", uzvratio je glasnogovornik Pentagona. "Ove su operacije obrambene naravi, a zadaća im je ojačati odvraćanje od agresije Sjeverne Koreje".

Visoki kineski dužnosnik za vanjsku politiku Dai Bingguo doputovao je u subotu u Seul, gdje je razgovarao s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Kim Sung-hwanom, javila je službena kineska agencija Xinhua.

Pomorske vojne vježbe održavaju se pet dana nakon sjevernokorejskog bombardiranja otoka Yeonpyeonga u Južnoj Koreji. U tome napadu kakav još nije viđen od Korejskog rata (1950.-1953.) poginuli su dvoje civila i dvojica vojnika, a južnokorejska vojska uzvratila je vatru.

Vezane vijesti

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Beatlesi su možda pjevali da je ljubav sve što je potrebno, ali u Južnoj Koreji paru koji se želi vjenčati potrebno je i puno novaca - gotovo 200.000… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika