28.11.2010. / 09:52

Autor: Deutsche Welle

Prijedlozi za eurozonu: Dvije vrste eura, marka, ili sve po starom?

Mnogi su u panici – prijeti li slom eura, vraćaju li se marka, lira, franak? Vjerojatnost da se to desi je mala, ali su stručnjaci ipak zabrinuti. Vraćanje nacionalnim valutama bilo bi kobno, prije svega za Njemačku.

Euro mora opstatiEuro mora opstatiMogućnosti sloma eura i vraćanja nacionalnim valutama opširno analizira magazin Spiegel u online izdanju koji, pored ostalog, piše:

„Njemačke marke i dalje postoje, i to u količinama - kako se procenjuje i devet godina nakon uvođenja eura postoji još 13 milijardi maraka- ispod madraca, po čarapama ili u starim novčanicima. Prema ispitivanjima javnog mnjenja gotovo polovina građana Njemačke i priželjkuje povratak marke. Naime, za mnoge Njemce marka je bila simbol ekonomske sigurnosti, solidarnosti i prosperiteta. I ako bi stvarno euro bio ukinut - što bi se dogodilo? Prema mišljenju Danijele Schwarzer iz Fondacije nauka i politika moguća su dva scenarija:

Varijanta prva: Njemačka i druge stabilne zemlje kao što su Austrija ili Nizozemska uvode „čvrsti euro". Tu ideju već su spominjali neki njemački menadžeri, na primjer Hans Olaf Henkel. Prema njegovom mišljenju trebalo bi obrazovati dva „euro-bloka" - jseverni koji ne zna za inflaciju i koji je navikao na budžetsku disciplinu, i „južni blok" koji bi mogao devaluirati svoj euro ako to želi.

Varijanta druga: Njemačka zaista ponovo uvodi marku. U Europi više nema zajedničke valute i svaka zemlja može ponovo voditi monetarnu politiku kako joj drago. Ali, da li je to zaista poželjno? Za Njemce euro je u mnogo čemu bio vrlo koristan i krah zajedničke valute imao bi dramatične posljedice. Neke od njih su:

Nova valuta je skupa

Pripreme za uvođenje nove valute bile bi dugotrajne i skupe. Bilo bi potrebno odštampati ogromne količine novih novčanica i iskovati nove kovanice, zamjena bi bila praćena velikim logističkim problemima. Sve to bio je slučaj i kod uvođenja eura, ali su pripreme trajale tri godine - u slučaju kraha eura na raspolaganju ne bi bilo toliko vremena.

Pad izvoza

„Mnogim Njemcima zasijale bi oči kada bi ponovo ugledali marku, ali bi ekonomske posledice bile katatsrofalne", upozorava ekonomist Peter Bofinger. Prije svega bi bio ugrožen izvoz - za investitore bi marka bila „sigurna luka" što bi dovelo do rasta njene vrijednosti što bi njemačku robu u svijetu učinilo izuzetno skupom.

Rast nezaposlenosti

Ukoliko bi došlo do značajnog pada izvoza bio bi neizbježan i značajan rast nezaposlenosti u zemlji. Njemačko gospodarstvo imalo bi i velike dodatne troškove, jer bi se morala zaštiti od kolebanja tečajeva. Do pomutnje bi došlo i na financijskim tržištima - na primjer, njemačke banke imaju grčke ili italijanske državne obveznice u eurima. Ako bi nestao euro dugovi bi se vraćali u drahmama ili lirama koje bi sigurno znatno manje vrijedile.

EU bi zaostala za Kinom i SAD

Poraz eura bio bi pobeda dolara - on bi postao nezamijenjiva valuta u svim međunarodnim poslovima. Europa bi izgubila utjecaj u usporedbi s Kinom i SAD. Osim toga, moglo bi doći do zategnutosti između članica eurozone, tako da bi, u krajnjoj liniji, bila ugrožena i EU. Zaključak: vraćanje na marku imalo bi za Njemačku uglavnom negativne posljedice i zato stručnjaci smatraju da je izuzetno mala vjerojatnost da se tako nešto dogodi", piše „Spiegel online".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika