28.11.2010. / 16:48

Autor: Hina

SAD zatražio od osnivača WikiLeaksa da ne objavljuje povjerljive dokumente

Sjedinjene Države zatražile su od osnivača internetske stranice WikiLeaks, Juliana Assangea, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta, jer će tim ilegalnim postupkom dovesti u opasnost bezbrojne živote, zaprijetiti globalnoj borbi protiv terorizma i ugroziti američke odnose sa saveznicima.

WikiLeaks priprema objavu novog paketa povjerljivih dokumenataWikiLeaks priprema objavu novog paketa povjerljivih dokumenataSjedinjene Države zatražile su od osnivača internetske stranice WikiLeaks, Juliana Assangea, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta, jer će tim ilegalnim postupkom dovesti u opasnost bezbrojne živote, zaprijetiti globalnoj borbi protiv terorizma i ugroziti američke odnose sa saveznicima.

Kako u nedjelju izvješćuju američki mediji, pravni savjetnik State Departmenta Harold Koh je u pismu Assangeu istakao da će objavljivanje oko 250.000 povjerljivih diplomatskih brzojava na WikiLeaksu, koje se očekuje u nedjelju, "ugroziti živote bezbrojnih nevinih pojedinaca...sadašnje vojne operacije i postojeću suradnju među državama"

"Oni su nabavljeni uz kršenje američkih zakona i uz bezobzirnost prema teškim posljedicama te akcije", kazao je Koh u pismu koje je State Department objavio u subotu kasno navečer. On je naglasio da Wikileaks ne treba objavljivati te dokumente, već ih treba vratiti američkoj vladi i uništiti sve kopije koje ima u svom posjedu ili u računalnoj bazi podataka.

Koh je također kazao kako vlada SAD neće surađivati s WikiLeaksom u pokušaju da se redigiraju dijelovi brzojava s informacijama koje bi mogle dovesti u opasnost izvore i metode prikupljanja obavještajnih podataka, te diplomatsko izvještavanje.

Pismo pravnog savjetnika Koha odgovor je na pismo koje je u petak primio američki veleposlanik u Velikoj Britaniji, Louis Susman, od Assangeove odvjetnice Jennifer Robinson, u kojem se traže podaci o pojedincima koji mogu biti ugroženi zbog objavljivanja dokumenata, naveo je State Department.

"Unatoč izraženoj želji da zaštitite te živote, vi ste učinili suprotno i ugrozili živote bezbrojnih pojedinaca. Potkopali ste vašu deklariranu objektivnost širenjem ovog materijala, bez redakture i bez obzira na sigurnost i svetost života koje vaše akcije ugrožavaju", napisao je Koh u odgovoru.

"Nećemo sudjelovati u pregovorima o daljnjem objavljivanju ili širenju nezakonito stečenog povjerljivog materijala američke vlade", naglasio je Koh, priznati stručnjak za međunarodno pravo. Wikileaks je dokumente koje planira objaviti prethodno dao na uvid američkom dnevnom listu The New York Times, britanskom The Guardianu i njemačkom magazinu Der Spiegel.

Birtanski BBC izvijestio je u nedjelju da će The Guardian u ponedjeljak objaviti opširne izvatke iz dokumenata WikiLeaksa, uključujući i one s neugodnim američkim ocjenama o britanskom premijeru Davidu Cameronu. BBC također navodi da će dokumenti sadržavati povjerljiva američka stajališta o drugim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu, Tursku, Izrael i Rusiju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i drugi visoki američki dužnosnici već su razgovarali s čelnicima mnogih zemalja o očekivanoj objavi WikiLeaksa. Clinton je u petak razgovarala s čelnicima u Kini, Njemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Afganistanu, prema navodima glasnogovornika State Departmenta Philipa Crowleya. Kanada, Danska, Norveška i Poljska također su upozoreni.

Diplomatski brzojavi su interni dokumenti koji uključuju tajnu prepisku između američkih diplomatskih predstavništava u svijetu i State Departmenta u Washingtonu. Smatra se da oni sadrže iskrene procjene stranih čelnika i vlada, te da mogu narušiti povjerenje u SAD kao diplomatskog partnera.

Crowley je kazao da je WikiLeaksova objava tih tajnih dokumenata "neodgovorna", te da će ugroziti "živote i interese".

WikiLeaks je najavio da će količina objavljenih dokumenata biti sedam puta veća od njegove listopadske objave oko 400.000 dokumenata iz rata u Iraku. WikiLeaks je na proljeće objavio oko 70.000 povjerljivih dokumenata iz rata u Afganistanu.

Kao i u prethodna dva slučaja, sumnja se da je izvor povjerljivih dokumenata State Departmenta obavještajni analitičar američke vojske Bradley Manning (22), uhićen u Iraku u lipnju ove godine, koji je u vojnom pritvoru.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 28.11.10. 17:37

Strašni su ako im analitičar od 22 godine ima pristup tolikoj količini strogo povjerljivih dokumenata.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika