28.11.2010. / 19:25

Autor: Marko Biočina

Energetski kolaps susjeda: Federaciji BiH prijeti gubitak svih naftnih terminala

Dok traje politička borba za prevlast Federacija BiH bi za zanemariv novac mogla izgubiti svoja četiri ključna energetska objekta

Naftni terminali PločeNaftni terminali PločeFederacija BiH uskoro bi mogla ostati bez svih svojih državnih skladišta za naftu i naftne derivate. To je posljedica spora koji se već skoro godinu dana vodi između tvrtke Naftni terminali federacije i britanske kompanije Deltagrip zbog ugovora o najmu i korištenju naftnog terminala u Pločama. Taj ugovor potpisan još 2006. na 30 godina, a NTF ga je samoinicijativno raskinuo sredinom prošle godine, nakon što je nova Uprava tvrtke bezrazložno pokušala povisiti cijene derivata koji se tamo skladište za više od 150 posto.

Deltagrip je te zahtjeve odbio, a nakon što je NTF raskinuo ugovor, britanska tvrtka je u Hrvatskoj pokrenula zahtjev za stečajem NTF-a i Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu predala tužbu protiv tvrtke Naftni terminali Federacije u kojem zahtijeva naknadu štete od 116 milijuna dolara. Također, Deltagrip je prošlog tjedna na Trgovačkom sudu u Dubrovniku predao tužbu na iznos od 117 milijuna dolara i 2,2 milijuna eura protiv Terminala federacije BiH, NTF-ove tvrtke majke.

Britanci u tužbi tvrde kako postoji solidarna odgovornost Terminala federacije za djela NTF-a, s obzirom da je ta tvrtka 100-postotni vlasnik NTF-a i ima potpunu kontrolu nad njegovim poslovanjem, a dokumentacija pokazuje kako je NTF ključne odluke donosio na temelju uputa iz tvrtke majke. Tom tužbom britanska tvrtka želi steći mogućnost da eventualnu odštetu dobivenu sporom pred Međunarodnom trgovinskom komorom može nadoknaditi imovinom tvrtke majke.

Pojednostavljeno rečeno, pobjedi li Deltagrip u arbitraži, a postoje ozbiljne indicije kako bi se to moglo dogoditi, pomoću te tužbe tvrtka bi dobila mogućnost da štetu od 117 milijuna dolara naplati iz cijele imovine Terminala federacije. Tako bi Britanci osim terminala u Pločama, mogli postati vlasnici i preostala tri ostala naftna terminala koje federacija BiH posjeduje u Blažuju, Živinicama i Mostaru. Ta četiri terminala zajedno imaju kapacitet od 180 tisuća kubičnih metara i ključni su za sigurnu opskbu tržišta Federacije naftom i naftnim derivatima i praktički su jedini koje tamošnja Vlada posjeduje, ako se zanemare vojna skladišta u Čelebiću, Dretelju, Misoči kod Ilijaša i Vardištu kod Višegrada, koja su u lošem stanju i nisu prilagođna za komercijalno korištenje.

Takav scenarij izravno demantira tvrdnje direktora Terminala BiH Ibrahima Bećirbegovića prošlog tjedna izjavio kako da Deltagrip više ni službeno nema nikakvog prava na NTF u Pločama, te kako "sada više NTF u Pločama nije ni pod kakvom prijetnjom što se tiče Deltagripa". Bećirbegović je to izjavio povodom odluke Općinskog suda u Metkoviću da se iz zemljišnih knjiga mora izbrisati hipoteka koju je Deltagrip imao na zemljište, zgradu, rezervoare i industrijsko dvorište NTF-ovog terminala u Pločama. Ipak, čini se kako je istina upravo suprotna, te kako Bećirbegovićevoj tvrtki prijeti puno veća šteta i opasnija tužba. Posebno je za bosansko-hercegovačku tvrtku neugodna činjenica da su njezini čelnici svojim ponašanjem pridonijeli trenutnom stanju. Tako je cijeli ovaj spor mogao biti izbjegnut da je Uprava NTF-a prihvatila jedan od višekratnih poziva Deltagripa za pregovorima. Ipak, u NTF-u su inzistrirali na golemom 150-postotnom povećanju cijene skladištenja što britanska tvrtka nije mogla prihvatiti.

Ključnu grešku u NTF-u su također napravili kad su odbili predloženu medijaciju, jer su se na taj način stvorile pretpostavke za pokretanje tužbe pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu. Također kao svoj argument pred tim tijelom Deltagrip će vjerojatno koristiti i činjenicu da je NTF prvo s njima raskinuo ugovor tvrdeći kako je minimalna tržišna cijena 8,2 eura po kubičnom metru, da bi potom s turskom kompanijom Turkoil sklopio ugovor po cijeni od 5,3 eura po kubičnom metru. Taj ugovor kasnije raskinut, a terminal u Pločama trebao je biti iznajmljen maleijskoj tvrtki Suria Group, no i ta tvrtka je na kraju odustala zbog neriješenih pravnih odnosa.

Zanimljivo je kako je borba za kontrolu nad terminalom u Pločama rezultirala žestok sukob u samom vrhu tamošnje Vlade. Naime, kako su izvijestili neki tamošnji mediji krajem srpnja svađa zbog stanja u NTF-u je na sjednici Vlade Federacije BiH izbila između premijera te države Mustafe Mujezinovića i ministra energetike Vahida Heće, a cijela situacija je na kraju, prema neslužbenim informacijama, gotovo rezultirala i fizičkim obračunom. Upućeni u događanja u BiH tada su tvrdili kako se iza sukoba Mujezinovića i Heće ustvari krije sukob njihovih političkih stranaka SDA Sulejmana Tihića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića, te da te stranke s obzirom na nadolazeće izbore žele osigurati unosnu mogućnost kontrole nad Terminalom. U međuvremenu su izbori prošli, a zbog brojnih političkih nesuglasica nova Vlada još nije formirana.

U takvim okolnostima razumljivo je da se nitko zasad ozbiljno ne bavi problemom tužbe Deltagripa, a u javnosti su se pojavile i informacije kako će na slijedećoj sjednici stare - tehničke vlade, Hećo pokušati smijeniti Bećirbegovića s čela Temrinala federacije. Ipak, dok traje politička borba za prevlast Federacija BiH bi za zanemariv novac mogla izgubiti svoja četiri ključna energetska objekta.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 28.11.10. 21:29

Ništa Vrane ne bi potpisa što bi bilo loše za Rvate!


registracija
14/11/07

laufer, 28.11.10. 21:37

Neki stvarno trebaju biti pašaluk, a ne država.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika