29.11.2010. / 12:25

Autor: Hina

Tajanstveno otkriće više desetaka nepoznatih Picassovih djela

Među nepoznatim djelima se nalazi i devet kubističkih kolaža procijenjenih na 40-ak milijuna eura, jedan akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti prve supruge Olge

Pablo PicassoPablo PicassoNedavno je otkriveno 271 djelo Pabla Picassa iz razdoblja od 1900. dio 1932. za koja nitko nije znao, a nasljednici su uložili tužbu da bi se razjasnilo kako su ta djela dospjela u ruke sedamdesetogodišnjeg električara koji je radio za slavnog slikara posljednje tri godine njegova života, izvijestio je u ponedjeljak francuski list Liberation.

Slike, blokovi i crteži vrijednosti procijenjene na 60-ak milijuna eura bili su u posjedu električara i njegove žene, a djela su otkrivena kad su oni od slikareva sina Claudea Picassa željeli nabaviti potvrde o autentičnosti.

Među nepoznatim djelima se nalazi i devet kubističkih kolaža procijenjenih na 40-ak milijuna eura, jedan akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti prve supruge Olge, piše Liberation.

Pierre Le Guennec (71), koji je od siječnja uputio nekoliko pisama Claudeu Picassu, nakon čega su se u rujnu sastali u Parizu, radio je kao električar za Pabla Picassa tri posljednje godine slikareva života. Picasso je umro 1973.

Guennec je precizirao da je postavio alarmne sustave u raznim kućama umjetnika, među kojima i u vili California u Cannesu gdje je pohranjeno nekoliko kutija s crtežima.

Nasljednici i stručnjaci su odlučili uložiti tužbu protiv nepoznatog počinitelja zbog moguće krađe. Djela je 5. listopada zaplijenio Središnji ured za borbu protiv trgovine kulturnih dobara. Policijski izvor je potvrdio da su djela zaplijenjena.

List dodaje da je umirovljeni električar u pritvoru gdje tvrdi da je nedužan i da su mu slikar i njegova supruga poklonili djela.

Claude Picasso je isključio ideju da je njegov otac mogao pokloniti takvu količinu djela, koja su bili njegov život i želi da pravosuđe objasni tu aferu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika