29.11.2010. / 13:14

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks otkriva zašto je SAD zanimao Sanaderov puč i što su mislili o ratu u Hrvatskoj?

Jedan republikanski političar predložio je da se WikiLeaks 'proglasi terorističkom organizacijom'. Republikanac iz New Yorka Peter King je kazao kako je Wikileaks predstavlja 'pravu prijetnju za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država'

Ivo Sanader 3. siječnja je održao konferenciju za medije u središnjici HDZ-aIvo Sanader 3. siječnja je održao konferenciju za medije u središnjici HDZ-aČetvrt milijuna povjerljivih brzojava američke diplomacije, koje je pribavila internetska stranica WikiLeaks, od kojih većina za sada još nije objavljena, u nedjelju su otkrili naličje američke vanjske politike, pravo mišljenje američkih dipomata o drugim zemljama i njihovim čelnicima, pogađanje iza zatvorenih vrata američkih veleposlanstava i druge metode s kojima SAD čuva svoj utjecaj u svijetu.

U tom obilju brzojava nama su svakako najzanimljiviji oni koji su vezani uz Hrvatsku. Telegrame je obradio britanski Guardian, uz Hrvatsku ih se veže njih 1.686 telegrama koji su iz zagrebačkog veleposlanstva poslani u State Department.

Njihov sadržaj još nije poznat, no dostupno je indeksiranje tih dopisa, prema kojem je vidljivo da će biti poznati manje-više svi dnevni izvještaji američkog veleposlanstva u Zagrebu, javlja Novi list.

Prema tim podacima, prvi dokument iz Zagreba je iz ratnog kolovoza 1991. godine pa možemo očekivati da ćemo vidjeti kako je SAD gledao na rat u bivšoj Jugoslaviji.

Karamarko: WikiLeaks ne može ugroziti nacionalnu sigurnost RH; Kosor: Odnosi sa SAD-om ostaju isti

'Katastrofa američke diplomacije': Tajni dokumenti WikiLeaksa spominju i Hrvatsku

WikiLeaks objavio povjerljive dokumente pa postao nedostupan zbog 'cyber' napada

Operacija WikiLeaks: Osnivač bi mogao biti optužen ako se vrati u Australiju

Prvi dokument iz Zagreba je iz ratnog kolovoza 1991. pa će biti zanimljivo, ukoliko doista dođe do objave dokumenta, vidjeti kako je SAD gledao na rat u bivšoj Jugoslaviji i Tuđmanov režim; Franjo Tuđman i Gojko ŠušakPrvi dokument iz Zagreba je iz ratnog kolovoza 1991. pa će biti zanimljivo, ukoliko doista dođe do objave dokumenta, vidjeti kako je SAD gledao na rat u bivšoj Jugoslaviji i Tuđmanov režim; Franjo Tuđman i Gojko ŠušakZanimljivo je da je dopisivanje između američkog veleposlanstva u Zagrebu i State Departmenta bilo itekako učestalo nakon što je Ivo Sanader 3. siječnja ove godine organizirao konferenciju za novinare u HDZ-u. Tada su u svega 24 sata iz Zagreba u Sjedinjene Države poslana čak četiri dopisa, prenosi Novi list.

Ubrzo nakon objave dokumenata američki političari su žestoko osudili objavu, a Bijela kuća tvrdi da je objava bila nepromišljena te je u opasnost stavila živote diplomata i drugih ljudi. Jedan republikanski političar predložio je da se WikiLeaks 'proglasi terorističkom organizacijom'. Republikanac iz New Yorka Peter King je kazao kako je Wikileaks predstavlja 'pravu prijetnju za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država'.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 29.11.10. 14:25

Drug Tito i Hamdija Pozderac!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 29.11.10. 14:30

Politika je kurva, tako kazu nasi stari, a znaju oni sto pricaju. Mnogo prljavstine ce biti objavljeno, i mislim da je to dobro. Ako osudujemo protuzakonito ponasanje i radnje u "obicnom" zivotu, zasto bi dozvolili neka druga pravila igre u politickom zivotu. Zato s istinom na vidjelo.


registracija
11/11/10

POLARNI, 29.11.10. 14:58

sanader pizda i najveci cetnik


registracija
9/1/08

caballero, 29.11.10. 15:32

a vidi ti Vrane i nasega dike Gojka! Ihhh


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 29.11.10. 15:39

Sve treba biti transparentno i jasno, svakom ljudskom bicu na planeti. To je jedini preduvjet za realizaciju jednostavnosti duha. Jednostavnost je najvisi oblik inteligencije, koja je moguca kada nema straha. Svi i sve sto unose toliko napora u sve perfidnije i nemilosrdnije oblike manipulacije ljudskim duhom, su odgovorni za svu jad i bijedu koja je ''uprogramirana'' u ljudske umove. Tome mora doci kraj ili je mir nemoguc, dok covjek ovo ne razumije.


registracija
19/10/10

lunar, 29.11.10. 16:07

Ma koji to puč?

PRETPOSTAVKA inscenirana i konstruirana od jace i šeksa?
Dvojca u "preokrenutim kaputima" u strahu da ih povratak u klupe bivšeg ne pomete.
Nikakve pretpostavke za to nisu ostvarene, nikakvi ljudi novaćeni, nikakva akcija pokrenuta pa niti čak od njega samoga namjeravana.
On se vratio u klupe i to nema nikakve veze sa vrhom i nekakvim pučem.

U STRAHU SU VELIKE OĆI!

Ali su se za to ovi posredno vrlo brzo pojadali amerima. Kao da su ih oni birali tu gdje jesu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika