29.11.2010. / 16:53

Autor: Hina

CentarNekretnina: Cijene nekretnina u odnosu na 2009. su pet posto niže

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u listopadu je iznosila 1.817 eura/m2, što je gotovo isto kao i prethodni mjesec (+0,2%), odnosno 3,4 posto niža u odnosu na studeni 2009.

Cijene nekretnina su niže nego prošle godineCijene nekretnina su niže nego prošle godineProsječna tražena cijena nekretnina ukupno u Hrvatskoj u studenom u odnosu na prethodni mjesec nije zabilježila veće promjene odnosno bilježi blagi rast od 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji studeni, tražene cijene nekretnina niže za 5,1 posto, objavio je portal CentarNekretnina.

Pritom se na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina u odnosu na listopad gotovo nisu mijenjale (+0,2 posto), dok su na godišnjoj razini manje za 3,4 posto.

I na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec bez većih promjena (+0,3 posto), a na godišnjoj razini niže su za 4,9 posto.

CentarNekretnina uzeo je u obzir za ovaj izračun više od 474 tisuća traženih cijena.

Voditelj CentarNekretnina Domenico Devescovi napominje kako je u studenom, nakon nekoliko mjeseci konstantnog pada, zabilježena stagnacija cijena stanova u Zagrebu i na Jadranu.

Na Jadranu trend pada cijena nekretnina prisutan je još od proljeća, a u studenom se bilježi stagnacija traženih cijena stanova, ali i paralelan rast prosječnih traženih cijena kuća od 0,5 posto.

Kad analize tržišta nekretnina na Jadranu Devescovi naglašava razliku u kretanju traženih cijena nekretnina stanova s jedne, i apartmana s druge strane. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u proteklih godinu dana korigirana je za čak 12,1 posto, dok je prosječna tražena cijena apartmana korigirana za 3,8 posto.

Budući da su prodavatelji apartmana prvenstveno orijentirani prema inozemnim kupcima, razlog blage korekcije na godišnjoj razini može se pripisati rastu volumena trgovanja koji je zaustavio korekciju cijena budući da su zemlje iz kojih dolazi inozemna potražnja za nekretninama za odmor u Hrvatskoj u većini izašle iz recesije što se reflektiralo na tržište nekretnina za odmor.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u listopadu je iznosila 1.817 eura/m2, što je gotovo isto kao i prethodni mjesec (+0,2%), odnosno 3,4 posto niža u odnosu na studeni 2009.

Najskuplji su stanovi u gradskoj četvrti Medveščak s prosječnih 2.455 eura/m2, što je čak 35 posto više od prosječne cijene stana u Zagrebu.

Prosječna tražena cijena stana u centru Zagreba iznosi 2.279 eura/m2, a cijene stanova više su od prosjeka i na području Maksimira, u podsljemenskoj zoni, Trnju, na Črnomercu i Trešnjevci. Prosječna tražena cijena stana u Trnju iznosi 1.943 eura/m2, a na Črnomercu 1.919 eura/m2.

Najniže cijene stanova su u Sesvetama 1.287 eura/m2 te u Gornjoj Dubravi 1.455 eura za četvorni metar.

Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1.553 eura, a stana 1.863 eura/m2.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika