29.11.2010. / 18:01

Autor: Deutsche Welle

Berlin o WikiLeaksu: 'Otkriveni izvještaji su beznačajni i na razini ogovaranja'

Njemačka kancelarka nije kreativna, a njezin ministar vanjskih poslova je uobraženi početnik. To su neka od ne baš laskavih mišljenja iz američkih dokumenata koje je objavio WikiLeaks. U Berlinu je čak i oporba šokirana.

Foto: ReutersFoto: Reuters"Njemačko-američki odnosi su stabilni, to je tako duboko prijateljstvo koje počiva na zajedničkim vrijednostima da neće biti ozbiljno ugroženo ovim objavljivanjem. Činjenica je da je žalosno to što su ti dokumenti dostavljeni Wikileaksu", izjavio je danas (29.11.) glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert. On je također dodao da se kod objavljenih dokumenata manje radi o analizama, a više o, kako je rekao, izvještajima "na razini ogovaranja".

I njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle danas ističe da je riječ o tračevima i "beznačajnim" ocjenama te da ovaj skandal neće utjecati na prijateljske odnose između SAD-a i Njemačke. Treba znati kako je u jednom od dokumenata - poslanih iz Berlina u Washington - postoji nadasve intiman detalj o Westerwellu. Naime, američki diplomati otkrili us svojoj centrali da je njemački ministar gay, izrugujući se s njim na način da napominju kako je 'ironično to što je Westerwelle vrlo konzervativan po pitanju gay prava'

Negativna mišljenja ne iznose se samo o Angeli Merkel i Guidi Westerwelleu, nego i o mnogim drugim njemačkim političarima. Inače, u oko 250.000 povjerljivih dokumenata američkog Ministarstva vanjskih poslova koje je pribavila internetska stranica WikiLeaks i ustupila najuglednijim svjetskim medijima spominje se čitav niz svjetskih političara i država, a među njima i Hrvatska.

"Nijemci su jako razgovorljivi"

Zanimljivi su i izvori iz kojih su američki diplomati u Njemačkoj dolazili do informacija. Bivši američki veleposlanik u Berlinu John Kornblum kaže: "Jedan od razloga zašto neki diplomat vrlo rado radi u Njemačkoj je i to što su Nijemci jako razgovorljivi. Stvarno se može doznati sve što se želi, samo se mora biti malo ljubazan i slušati. Ja sam tijekom godina čuo beskonačno mnogo tajni."

No, hoće li njemački političari i dalje biti tako otvoreni u kontaktima s američkim diplomatima? Povjerenje je narušeno, smatra predsjednik Vanjskopolitičkog odbora njemačkog parlamenta Ruprecht Polenz: "Mislim da je šteta velika. Partneri Sjedinjenih Država polaze od toga da je ono o čemu razgovaraju sa svojim najvažnijim saveznikom povjerljivo te da se otvoreno može razgovarati o svim strateškim razmišljanjima. Sada sigurno postoji sumnjičavost. Na Amerikancima je da u budućnosti rasprše tu sumnju jer u protivnom od svojih saveznika neće više čuti iskrene riječi."

Ozbiljne posljedice za određene regije

Zbog novonastale situacije na relaciji Berlin - Washington čak se ni oporba ne zabavlja na račun izvještaja američkih diplomata u kojima se njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea karakterizira kao "umišljenog" i "agresivnog", a kancelarku Angelu Merkel kao "nesklonu rizicima" i "rijetko kreativnu". Predsjednik stranke Zelenih Cem Özdemir upozorava na ozbiljne posljedice koje bi obljavljivanje tajnih dokumenata moglo imati i što se tiče situacije na Bliskom istoku: "Jasno je da je zadaća medija razjašnjavanje, to je njihov posao i ako dobiju takve dokumente i ne iskoriste ih, onda će ih iskoristiti netko drugi. No, ono što ne razumijem je to da se tako malo razmišlja o posljedicama za određenu regiju."

Jedno je sigurno: Washingtonu neće biti lako ponovo uspostaviti povjerenje na međunarodnoj razini. Hoće li ovo objavljivanje za američku vanjsku politiku značiti tako veliku katastrofu kao što to procjenjuju mediji, pokazat će naredni tjedni.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika