29.11.2010. / 18:12

Autor: Nacional.hr

Južnokorejska oporba kritizira predsjednika zbog slabog i sporog odgovora Sj. Koreji

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak oštrim je tonom osudio napad Sjeverne Koreje, no nije bio precizan kakav će biti južnokorejski odgovor na eventualni daljnji napad Sjeverne Koreje

Lee Myung-bakLee Myung-bakTenzije između dvije Koreje su još uvijek na visokom nivou pogotovo zbog četverodnevne vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a, koja je započela u nedjelju, izvještava BBC. U vježbe su uključeni američki nosač aviona USS George Washington i još četiri američka plovila, dok je Južna Koreja na vježbu poslala razarače, patrolna plovila, fregate, pomoćna plovila i antipodmorničko zrakoplovstvo. U ponedjeljak su plovila i zrakoplovstvo sudjelovali u požarnim vježbama na moru. Međutim, nastavak požarne vježbe, koja se danas trebala dogoditi na napadnutom otoku Yeonpyeongu, otkazana je. Vježbe u Žutom moru Sjeverna Koreja proglasila je provokacijom.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak oštrim je tonom osudio napad Sjeverne Koreje, no nije bio precizan kakav će biti južnokorejski odgovor na eventualni daljnji napad Sjeverne Koreje. Baš to mu zamjera opzicija pa čak i stranački kolege, navodeći kako je južnokorejski odgovor na napad bio prespor i preslab. Predsjednikovo obraćanje javnosti uslijedilo je dan nakon što je Kina pozvala na hitan sastanak šestorice kako bi se riješile razmjerice.

U razgovore šestorice o nuklearnom razoružavanju Sjeverne Koreje uključene su bile obije Koreje, Japan, Kina, Rusija i SAD. Sastanci šestorice su prekinuti u travnju 2009. godine, kad su daljnje razgovore odbili SAD i Južna Koreja, jer Sjeverna Koreja nije htjela zaustaviti svoj nuklearni program. Kina je izjavila kako je najveći prioritet održati situaciju pod kontrolom, a ponovno okupljanje trebalo bi se održati ovaj mjesec. Predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak u izjavi za javnost nije spominjao kineski diplomatski poziv, već je bio neodređen kako će konzultirati ostale zemlje, što neki nazivaju taktičkim razrješenjem inicijative. Japanski glasnogovornik vlade izjavio je kako Tokio ne može biti pozitivan prema ponovnom okupljanju šestorice, ako Sjeverna Koreja ne želi razgovarati o napadu na civile na otoku Yeonpyeongu i svojem nuklearnom programu.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika