29.11.2010. / 18:53

Autor: Nacional.hr

Granić: EU treba razmisliti o alternativnim uvjetima za ulazak Hrvatske

Granić se zalaže kako bi barem jedno brodogradilište moglo preživjeti ukoliko bi se Europa pozabavila s "alternativnim" uvjetima za privatizaciju brodogradilišta. Posebno pritom ističe brodogradilište u Trogiru, za koje smatra da bi moglo biti "dragulj"

Mate GranićMate GranićU razgovoru za portal The Parlament.com, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić je rekao kako bi EU trebala razmisliti o alternativnim načinima za privatizaciju brodogradilišta, a time i za ulazak Hrvatske u EU.

Podsjetimo, Hrvatska trenutno ima pet brodogradilišta, a sve se češće čuju komentari iz Europe kako bi taj broj trebalo smanjiti.

No, Granić se zalaže kako bi barem jedno brodogradilište moglo preživjeti ukoliko bi se Europa pozabavila s "alternativnim" uvjetima za privatizaciju brodogradilišta. Posebno pritom ističe brodogradilište u Trogiru, za koje smatra da bi moglo biti "dragulj".

"Zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju vjerojatno će ostati jedina prepreka ulasku Hrvatske u EU. Glavni je problem što se brodogradilišta oslanjanju na državna jamstva, potporu koja je sporna za EU. Ono što želim poručiti u Bruxellesu je da bi država trebala odustati od održavanja na životu neprofitabilnih brodogradilišta i ponuditi izgledne alternative, poput ove koju smo mi pripremili za Trogir", rekao je Granić. On je u Bruxellesu predstavio projekt izgradnje marine i niza restorana u današnjem brodogradilištu u Trogiru, a na čijem je osmišljavanju radio i ugledni britanski arhitekt Norman Foster.

"Hrvatska vlada i EU moraju shvatiti da više nema javne podrške upumpavanju bilo kakve državne pomoći u neisplativu industriju. Samo želim reći kako bi te alternative trebalo uzeti u obzir u finalnom dijelu pregovora", istaknuo je Granić.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika