Objavljeno u Nacionalu br. 785, 2010-11-30

Autor: Zrinka Pavlić

Foto šuting

Manekenske pretendentice prešetavale su se po pisti više radi promocije konfekcionara nego demonstracije plemenite vještine hodanja, upriličen je i foto šuting, a Vanja Rupena zahvalila se 'Kimu i Bojani' iako je Kim žensko, a Bojan muško

Zrinka PavlićZrinka PavlićDOLOVE I BRIJEG PREKRIO JE… TADIĆ I JOSIPOVIĆ? Sve informativne emisije, svi nacionalni kanali, petak-nedjelja Uvijek me fascinira kako domaći televizijski informativci najveću dramu s brejking-gnjus javljanjima uspiju napraviti kada se – pajsadovo – promijene meteorološke prilike! Hrpa važnih događaja – Tadić se s Josipovićem šetao po Hrvatskoj i objavljivao (ne’š vjerovat) smrt bratstva i jedinstva te rađanje partnerstva iz interesa, bruto domaći proizvod doživio je kratkotrajnu erekciju zbog koje su politišnz namah krenuli orgazmirat u mlazovima, natezalo se s referendumom o Zakonu o radu ko s užetom na Jadranskim susretima, pokušavalo prokljuviti koliko nas država prisluškuje i zašto, a najveći spektakl u informativnim emisijama diljem digitalnog signala nastao je u petak kada je pao snijeg.

Mislim, dobro, okej & cijenim firmu – meteorologija nam više utječe na svakodnevni život i priključenija negoli Josipovićevo tulumarenje s Lepom Brenom i Severinino s Lepim Borom, ali ipak me svaki put dirne koliko se televizionari oduševljavaju atmosferilijama.


Doduše, mora se priznati da nije riječ o lokalnom njuz-fenomenu. Britanski medijski kritičar Charlie Brooker još je u siječnju u emisiji „Newswipe“ ismijao sunarodnjake jer svaku pojavu snijega pokriju kao neprijateljsku najezdu izvanzemaljaca i zbog navade da svaku očekivanu zimsku idilu prozovu „bijelom smrću s nebesa“. A zašto bi naši televizičari zaostajali za svjetskim trendovima? Srećom, uvijek se nađe kakva bakica iz Like koja ih poklopi izjavom da snijeg u ovo doba godine i treba padati. No kad se sjetim da nas pravi snijeg i hladnoća tek čekaju te da se još k tome sprema senzacionalno i posebnih vijesti vrijedno izbijanje blagdana, dođe mi da odmah proglasim medijski… Ocjena: zimski san (0)

MATER GOVORI DA SAN TI NALIK Hrvatsko proljeće: Šezdesete, HTV1, utorak, 20.10 Zanimljiva je bila prva epizoda dokumentarnog serijala o Mika-Savka fenomenu, kojim je, kažu, počelo sve ono što će nam donijeti današnje hrvatsko demokratsko blaženstvo. Nije bila onoliko ogavno pristrana kao vrdoljakijade o Titu i ona ne sjećam se više čija strahota o Hebrangu i nije napadno obilovala stilskim figurama iz rubrike „a o narečenim povijesnim zbivanjima, dragi gledatelji, morate razmišljati TOČNO OVAKO ili ne volite Hrvatsku“. No ne bi „Hrvatsko proljeće“ bilo hrvatski dokumentarac niti bi se prikazivao na HTV-u da ga ne krase neke druge začudne i za HTV-ovu produkciju tipične boljke.

Za početak, autoru očito ne pada na pamet da bi događaji i fenomeni koji se obrađuju u povijesnom dokumentarcu trebali biti jasni svim generacijama gledatelja, a ne samo onima koji su im posredno ili neposredno (preko roditeljske predaje) prisustvovali. O tome da bi se dobar film takve tematike i žanra morao moći prikazati i srednjoškolcu iz Bangladeša, pa da ovaj ipak uspije pohvatati glavne konce – da i ne govorim. Ništa od toga ne dopire do autora „Hrvatskog proljeća“ – oni uz spomen vala odlaska u gastarbajteriju puste pol minute pjesme „Ćale moj“ Vice Vukova i pripadnu videoilustraciju skršenih ruku dalmatinske starice te galebova u letu nad nepreglednom pučinom. Pustimo sad srednjoškolca iz Bangladeša i kako bi on to shvatio – mislim da ni mojoj sestri, koja je rođena 1986., ne bi bilo jasno je li to dio dokumentarca ili na HTV-u upravo imaju tehničke smetnje s pobrkanim snimkama. Ocjena: samo za Hrvate starije od 30 (2)

A KAD SMO VEĆ KOD TEHNIČKIH SMETNJI… Ples sa zvijezdama, HTV1, subota, 20.15 Svima nam je pao kamen sa srca što je Vlahov konačno prestao ubirati HTV-ovsku kasu uzajamne pomoći kroz honorirani angažman u plesačkom showu televizijske kuće na kojoj i inače radi. No to nije bio najuzbudljiviji dio ovotjednog „Plesa sa zvijezdama“. Najviše me štrecnulo kada su Duško i Barbara tik prije zadnjeg nastupa objavili da moraju prekinuti emitiranje jer imaju tehničkih poteškoća. Pa smo desetak minuta gledali „Jeste li znali?“ štiklece o porijeklu Djeda Mraza i ženidbenim običajima u raznim bespućima zemljopisne zbiljnosti. Ne znam kako je s drugim gledateljima, ali meni je zbog tog mističnog prekida odmah proradila mašta. Što se dogodilo? Požar? Teroristički napad? Netko od gledatelja s galerije Bogdaniću se zrigao na crven šal? PAO JE SNIJEG? Sve me to toliko zabrinulo da sam pri ponovnoj pojavi kadra sa živima und zdravima Barbarom i Duškom poskočila s kauča od dragosti. Ocjena: WTF???

VILMA, D VINERHrvatski top-model: finale uživo, RTL, nedjelja, 20.10 Snijeg je još mila majka prema bezrazložnoj senzacionalnosti finala ovog reality showa i još manje shvatljivim razlozima iz kojih se morao emitirati uživo. Doduše, i taj „uživo“ valjda uzeti s debelom rezervom jer smo od sat vremena turbospektakla najmanje pola gledali „the best of“ montaže isječaka iz prethodnih, snimljenih emisija. U drugoj polovici imali smo neopisivu čast promotriti dva-tri prešetavanja manekenskim pretendentica po pisti, očito izvedenih puno više zbog promocije konfekcionara negoli zbog demonstracije plemenite vještine hodanja, a upriličen nam je i (da se izrazim njihovom terminologijom) FOTO ŠUTING uživo s pticom Vilmom, koja je, ako se mene pita, bila jedini zanimljiv sudionik cijele priče. Uz, dakako, još jednu klasičnu jezičnu vratolomiju Vanje Rupene, u kojoj je srdačno zahvalila „Kimu i Bojani“ (Kim je žensko, a Bojan muško, što nije baš bilo nevidljivo, s obzirom da su pet sekundi prije otišli s pozornice). Studio su malo dotjerali od prošle sezone, ali sve je to na kraju ipak djelovalo tek kao…

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika