Objavljeno u Nacionalu br. 785, 2010-11-30

Autor: Marko Ćustić

Schumacher: '2011. idemo u bitku za naslov'

Najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena Michael Schumacher predstavio je u Düsseldorfu svoje partnerstvo s Audemars Piguetom i odvozio Race of Champions

TEŽAK DAN Michael Schumacher prijepodne je odradio presicu za Audemars
Piguet, a navečer
sjeo za volan i
utrkivao seTEŽAK DAN Michael Schumacher prijepodne je odradio presicu za Audemars Piguet, a navečer sjeo za volan i utrkivao se“Imamo samo jedan cilj. Bit će teško ostvariti ga, s obzirom na to kakva nam je bila sezona 2010. u Formuli 1. Bitka će biti teška, ali osjećam se samouvjereno i mislim da ćemo učiniti veliki korak prema tome da tijekom 2011. počnemo pobjeđivati u utrkama i do kraja sezone se razvijemo do točke gdje ćemo ući u bitku za naslov svjetskog prvaka”, kazao je u subotu Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, u Düsseldorfu okupljenim novinarima. Schumachera smo imali prilike susresti u Meilenwerku, automobilističkom muzeju smještenom u prerađenu garažu za vlakove.

Tamo je u subotu prijepodne Schumacher predstavio svoje partnerstvo sa švicarskim proizvođačem luksuznih satova Audemars Piguet, a navečer se, također u Düsseldorfu, natjecao u automobilističkoj utrci Race of Champions. U Meilenwerku se Schumacher pojavio opušten i nasmijan, u plavoj svilenoj košulji, s tigrovim zubom oko vrata i satom Audemars Piguet Royal Oak u izvedbi od nehrđajućeg čelika na zapešću. Nakon tiskovne konferencije privezao je oko vrata šal i nastavio neobavezni razgovor s okupljenima. Novinare je najviše zanimala rekapitulacija nedavno završene sezone Formule 1, u kojoj je svjetskim prvakom postao jedan drugi Nijemac, Sebastian Vettel, dok je Schumacher u ukupnom poretku bio deveti, a najbolji plasman u utrci cijele sezone bio mu je tek četvrto mjesto.


“Bilo je teže nego što sam mislio. Kad sam se lani u rujnu prijavio, očekivao sam da ćemo ići na titulu. Ipak je tim godinu dana prije osvojio naslov svjetskog prvaka, a imali su i novo partnerstvo s Mercedesom. Imao sam tri godine pauze, ali ja ne bih bio ja kad bih sumnjao u svoje sposobnosti. Međutim, kad sam malo dublje ušao u pripreme i prvi put zaista fizički provozao automobil, shvatio sam da moram sniziti ciljeve za 2010. godinu. Naime, tim je lani bio uključen u borbu za naslov, a istodobno je morao smanjiti ljudstvo. Također, borba za naslov potrošila je sve resurse tima i kapacitet za razvoj je ove godine bio mnogo manji. Stoga smo imali tešku godinu. Shvatili smo to rano. Fokusirali smo se odmah na auto za 2011. godinu da bismo bili opet u poziciji da se borimo za naslov. Želimo biti najbolji”, kazao je Schumacher.

ESPRIT ARENA Nacionalov
reporter na spektaklu Race of ChampionsESPRIT ARENA Nacionalov reporter na spektaklu Race of ChampionsZa Schumachera se zna da je ljubitelj ručnih satova, sam za sebe kaže da je kolekcionar. Štoviše, na pitanje koliko primjeraka ima u svojoj kolekciji odgovorio je da ih ima više nego Grand Prix pobjeda, a do sada je u karijeri zabilježio 91 pobjedu. U Audemars Piguet ga je prije deset godina prvi put odveo Jean Todt, tadašnji šef tima Ferrari i Schumacherov nadređeni: “Fanatik sam za satove. Vrijeme je važno za moj posao i moj život. Vrijeme i izazovi, to je ono što me zanima, i zbog sporta i zbog moje osobnosti. Zbog toga imam priličan broj Audemars Piguetovih satova u svojoj kolekciji, sviđa mi se njihova pozornost prema detaljima, želja za inovacijom i upotreba specijalnih materijala. To je ono za što živim i želim to dalje proživljavati s Audemarsom. Sviđa mi se raditi sa strastvenim timom koji voli ekstremne tehnologije.”

Na pojedina pitanja ostao je poprilično hladan – Meilenwerk ga nije oduševio: “Ne volim oldtimere. Ja gledam u budućnost.” Njemački novinar htio je znati je li Sebastian Vettel novi Schumacher, na što mu je ovaj odgovorio: “Kad sam ja počinjao, govorili su da sam ja novi ovaj ili onaj, pa je na kraju ispalo da sam ja ja. Tako će biti i sa Sebastianom.” Iste te večeri su Sebastian Vettel i Michael Schumacher nastupili zajedno kao Tim Njemačka na godišnjoj utrci Race of Champions. Riječ je o zabavnom događaju na kojem se razni vrhunski vozači natječu u kratkim utrkama na specijalno prerađenom stadionu. Draž događaja je u tome što se koriste najrazličitiji automobili – ove godine se moglo vidjeti male zujalice X-Bow koje proizvodi austrijska tvornica motocikala KTM, prerađene Porschee Carrere, Audije R8, VW Scirrocco te specijalno za ovaj događaj izrađeni RoC 2-seater. Za natjecatelje je jedini uvjet da moraju biti aktualni ili bivši prvaci u nekoj automobilističkoj disciplini. Ove godine bilo ih je u širokom rasponu, od prvaka Formule 1 Vettela do prvaka američkog NASCAR-a Carla Edwardsa i pobjednika svjetskog prvenstva u reliju WRC Sébastiena Loeba.

TEAM DEUTSCHLAND
Sebastian Vettel i Michael Schumacher u KTM X-Bowu, jednom
od bolida u kojima
su se utrkivali
natjecatelji na Race
of ChampionsTEAM DEUTSCHLAND Sebastian Vettel i Michael Schumacher u KTM X-Bowu, jednom od bolida u kojima su se utrkivali natjecatelji na Race of ChampionsNacije u konkurenciji natjecale su se po kup sistemu, gdje su se po dva vozača u momčadi utrkivala naizmjenično jedan protiv drugoga, a modeli automobila su se stalno izmjenjivali. Sve se to odvijalo u Esprit Areni, stadionu za 54 tisuće gledatelja na kojem inače nastupa nogometni klub iz njemačke druge lige, Fortuna iz Düsseldorfa. Stadion ima pokretan krov, a uključeno je i grijanje pa je publika mogla uživati u utrkama bez smrzavanja. Od ostalih natjecatelja posebno je bilo zanimljivo vidjeti Alaina Prosta, četverostrukog prvaka u Formuli 1, koji je nažalost te večeri uspio ostvariti samo jednu pobjedu. Uz glasno navijanje domaće publike, tim Schumacher-Vettel stigao je u finale, gdje su ih čekali Englezi. U prvoj utrci finala Schumacher je porazio Jasona Platoa, prvaka britanskog touring prvenstva BTCC. U drugoj utrci je Vettel izgubio od Andyja Priaulxa, svjetskog touring prvaka. Na kraju je Schumacher morao biti brži od Priaulxa za pobjedu domaćeg tima. Između utrka gledatelje su zabavljali kaskaderi na motorima, vozači u povijesnim reli automobilima i slične atrakcije. Nakon showa u kojem su se Schumacher i Vettel nakon proslave pobjede zabavljali napucavajući nogometne lopte u publiku ostaje dojam da je možda i cijeli program utrke bio samo spektakl za domaću publiku. Ako je i rezultat bio stvaran, predstava je bila odlična.

Vezane vijesti

Hamilton i Schumacher dominantni na treninzima

Hamilton i Schumacher dominantni na treninzima

Michael Schumacher i Lewis Hamilton su dva pilota koja su dominirala na prva dva slobodna treninga treće utrke Svjetskoga prvenstva u Formuli 1 koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika