Objavljeno u Nacionalu br. 785, 2010-11-30

Autor: Damir Petranović

Lepa Smoje zbog 'dobronamjernih' prevaranata ostala bez imovine

Lepa Smoje predala je splitskom bračnom paru Igoru i Aniti Perić svotu od 42 tisuće eura, tri tisuće dolara i oko 150 tisuća kuna na ime ”projekta na Šolti koji će joj se dobro isplatiti”. Kako je sama prilično nevješta u gospodarenju novcem, prijedlog Perićevih nije pomno ni saslušala – ”ma, nosite slobodno”

LEPA SMOJE splitskom bračnom paru predala je 42 tisuće eura, tri tisuće dolara i oko 150 tisuća kunaLEPA SMOJE splitskom bračnom paru predala je 42 tisuće eura, tri tisuće dolara i oko 150 tisuća kunaLepa Smoje, 91-godišnja udovica legendarnog splitskog kroničara Miljenka Smoje i jedan od posljednjih živućih simbola predratnog, opuštenog i zafrkantskog Splita, posljednjih mjeseci našla se na meti prevaranata. U smiraju života, naime, ostala je bez kompletne ušteđevine, koju su joj iz kuće odnijeli ”investitori” koji su je namamili na sudjelovanje u fantomskom poduzetničkom projektu. Kako Nacional doznaje, Lepa Smoje predala je splitskom bračnom paru Igoru i Aniti Perić svotu od 42 tisuće eura, tri tisuće dolara i oko 150 tisuća kuna na ime ”projekta na Šolti koji će joj se dobro isplatiti”.

Kako je sama prilično nevješta u gospodarenju novcem, prijedlog Perićevih nije pomno ni saslušala – ”ma, nosite slobodno”, kazala im je prije nekoliko mjeseci, vjerojatno nesvjesna u kakvu katastrofu srlja. Do danas nije uspjela ni dobiti novac natrag, ni saznati u kakvom je uopće ”projektu” sudjelovala. Financijska katastrofa Lepe Smoje vrlo brzo je uzbunila njezin splitski krug prijatelja. Neki od njih, s kojima smo razgovarali, prilično su zabrinuti jer je Smojinoj udovici zbog vlastite nespretnosti, ali i okretnosti prevaranata, doslovce ugrožena egzistencija. Na kraju je alarmirana i splitska policija: obavljeno je nekoliko razgovora, detektirani su glavni akteri, no bez formalne kaznene prijave ništa se više ne može učiniti. A Lepa Smoje, iako ima odvjetnika, još uvijek ga nije ovlastila za kazneno zastupanje. Kako doznajemo, svota koju je Lepa Smoje predala u ruke misterioznom bračnom paru potječe od prodaje njezinog stana, jedine nekretnine koju je posjedovala. Prije nekoliko godina Smojina udovica odlučila se na ovaj potez upravo kako bi u miru i sigurno proživjela starost: s kupcima je sklopila ugovor o uzdržavanju i osigurala da ostatak života provede u vlastitom domu. Kako za novac nikada nije marila, bilo joj je dovoljno tek imati za tradicionalnu marendu i čašicu vina kod Fife, u obližnjoj poznatoj konobi.

U svojim preliminarnim ispitivanjima policija je, pored Perićevih, detektirala još jednog sudionika prijevare: riječ je o Miru Brkiću, splitskom građevinskom poduzetniku poznatom po nekoliko vrlo dvojbenih poslovnih poteza. Još prije desetak godina, kada se upustio u građevinarstvo, počeo ga je pratiti glas sumnjivog špekulanta. Na splitskom Žnjanu gradio je bespravne stambene zgrade koje su se naknadno legalizirale, za koje je Gradu Splitu do danas ostao dužan milijunske iznose. Po računici gradske uprave oko 9 milijuna kuna, a po vlastitoj oko pet milijuna. Nešto kasnije izveo je svoj pothvat života: na otoku Šolti, u mjestu Nečujam, u dogovoru s lokalnim hotelskim poduzećem izgradio je kompleks od 320 turističkih apartmana i betonskim monstrumima nepovratno devastirao dotad zelenu i pitomu uvalu, najpoznatiju po ljetnikovcu Marka Marulića. U ovu investiciju također se upustio bez dozvola, pa je kompleks legaliziran tek nakon što je potpuno izgrađen. Policija pretpostavlja, a prijatelji Lepe Smoje izričito tvrde, da je ušteđevina Smojine udovice izmamljena upravo obećanjima o ”isplativoj investiciji” na Brkićevim šoltanskim projektima. Ona sama je, pak, u posve očitoj besparici svejedno i dalje na meti pohlepnih ili koristoljubivih ”prijatelja”. A ono što cijelu situaciju čini još tužnijom je dosad nepoznata činjenica: kako Lepa i Miljenko nisu imali djece, udovica je svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu oporukom odlučila ostaviti udrugama koje se brinu za dobrobit slijepe djece, koje, kako sada stvari stoje, od humanog čina poznate Splićanke i neće imati previše koristi

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 30.11.10. 11:32

Zar nije ovakvo nesto dovoljno dobar razlog da konacno u Hrvatskoj profunkcionira pravna drzava? Naravno da ima jos toga sto nije rijeseno i moguce je da vecina kriminala nece nikada biti stavljena u ispravan kontekst i na pravo mjesto, ali prije ili kasnije neminovnost je poceti, jer zaista radimo samo protiv samih sebe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika