30.11.2010. / 08:14

Autor: Hina

Obama predložio zamrzavanje plaća u saveznim javnim službama

Obamina je najava u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama, uključujući i neborbene članove vojske

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Kongresu predložio zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine, radi smanjenja ogromnog državnog deficita.

Zamrzavanjem plaća od 1. siječnja 2011. bilo bi obuhvaćeno 2,1 milijuna zaposlenika u javnim službama, a njime bi se iduće godine uštedjelo dvije milijarde dolara, a u idućih pet godina kumulativno 28 milijardi dolara.

Ukupni javni dug SAD-a 7. studenoga je iznosio 95 posto BDP-a ili 13.728 milijardi dolara, a u 2010. godini je povećan za 1700 milijardi dolara.

"Teška je istina da će stavljanja pod nadzor ovoga deficita tražiti široke žrtve, a tu žrtvu moraju podijeliti i zaposlenici savezne vlade", rekao je Obama. "Mali poduzetnici i obitelji stežu remen, pa treba i njihova vlada", dodao je Obama na konferenciji za tisak.

Ako Kongres odobri prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1,4 posto u 2011. za sve civilne savezne službenike.

Zamrzavanje se ne odnosi na oružane snage, ali obuhvaća civilne namještenike ministarstva obrane. Ono se također nebi primjenjivalo na osoblje Kongresa i zastupnike, koji su izglasali zamrzavanje svojih plaća u travnju.

Obamina je najava u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama, uključujući i neborbene članove vojske.

"Mislim da je to prava stvar, ljudi više ne negiraju da postoji problem ogromnog duga. Savezna vlada sada shvaća da mora poduzeti korake poput ovoga da bi smanjila deficit ili ćemo se suočiti s najpredvidljivijom gospodarskom krizom u povijesti", ocijenio je supredsjedatelj komisije Erskine Bowles.

Obamin je potez preventivan u odnosu na najave republikanaca da će smanjiti plaće i broj zaposlenih u saveznim službama nakon što iduće godine preuzmu vođenje Kongresa.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika