30.11.2010. / 11:53

Autor: Hina

Peking se nada da WikiLeaksove objave neće utjecati na odnose Kine i SAD-a

"Ne želimo nikakvu pomutnju kinesko-američkih odnosa" u vezi tih curenja povjerljivih informacija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na redovitoj konfereniji za novinare

Američki predsjednik Barack ObamaAmerički predsjednik Barack ObamaKina je u utorak priopćila da se nada da WikiLeaksova objava američke diplomatske prepiske neće poremetiti američko-kineske odnose.

"Ne želimo nikakvu pomutnju kinesko-američkih odnosa" u vezi tih curenja povjerljivih informacija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na redovitoj konfereniji za novinare.

Nadamo se da će Washington na korektan način upravljati tom krizom, dodao je glasnogovornik.

Neki od 250 tisuća povjerljivih dokumenata State Departmenta koje je objavio WikiLeaks odnose se na Kinu, posebice njezinu upletenost u transfer dijelova sjevernokorejskih raketa Iranu.

U dokumentima iz 2007. tvrdi se da su te isporuke u suprotnosti s rezolucijama UN-ovog Vijeća sigurnosti o Iraku i Sjevernoj Koreji kao i s pravilima koje je sama Kina odredila u pogledu kontrole izvoza osjetljive tehnologije.

Još jedan dokument navodi izjave tadašnjeg južnokorejskog zamjenika ministra vanjskih poslova Chun Yung-Wooa koji je rekao da kineski čelnici Sjevernu Koreju više ne smatraju "korisnim i povjerljivim saveznikom".

Kina, prema Chunu, navodno drži da se sjevernokorejski režim već gospodarski raspao te da slijedi politički raspad.

Ilegalno objavljivanje stotina tisuća povjerljivih diplomatskih depeša, preko internetske stranice WikiLeaks, izazvalo je konsternaciju među diplomatima u svijetu, dok Bijela kuća govori o "teškom zločinu", a američka državna tajnica Hillary Clinton o "napadu na međunarodnu zajednicu".

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika