30.11.2010. / 12:44

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks otkriva: Kinezi okrenuli leđa Sjevernoj Koreji - 'Ponašaju se kao razmaženo dijete'

Nakon poziva za obnavljanjem razgovora šestorice o nuklearnom razoružanju, Kina i dalje inzistira na diplomatskom rješenju sukoba te je danas pozvala vlasti Sj. Koreje u Peking na hitne konzultacije

Prema dokumentima koje je objavio WikiLeaks sjevernokorejski vođa Kim Jong-il više ne uživa potporu KinePrema dokumentima koje je objavio WikiLeaks sjevernokorejski vođa Kim Jong-il više ne uživa potporu KineU najnovije objavljenim diplomatskim dokumentima, koje je WikiLeaks ustupio Guardianu i još četvero svjetskih novina, piše kako se Kina se sve više udaljuje od svog saveznika Sjeverne Koreje, podupire ujedinjenje dviju Koreja, dok Sj. Korejske nuklearne testove vidi kao prijetnju svjetskoj sigurnosti, izvještava britanski internetski portal guardian.co.uk.

Između objavljenih diplomatskih prepiski treba istaknuti riječi zamjenika kineskog ministar vanjskih poslova, tada diplomata He Yafeia vlastima SAD-a, koji Sj. Koreju smatra 'razmaženim djetetom' i želi privući pozornost SAD-a ispaljivanjem triju raketa dugog dometa preko Japana u Pacifik u travnju 2009. godine.

Bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova Chun Yung-woo, dobio je informaciju od dva kineska dužnosnika kako Pekingu sve više naginje prema ujedinjenju dviju Koreja koje bi se trebalo dogoditi pod palicom vlade iz Seula. U vrlo osjetljivoj prepisci između bivšeg južnokorejskog ministra vanjskih poslova Chun Yung-wooa i američke ambasadorice Kathleen Stephens, Chun Yung-woo kaže kako mlađe generacije kineskih komunista Sj. Koreju ne smatraju potrebnim i odgovornim saveznikom, dok bi novi oružani sukob između dviju Koreja bio veliki rizik.

Chun Yung-woo koji je danas savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Lee Myung-baka naglašava kako je Sj. Koreja ekonomski posrnula, a politički slom će nastati nakon smrti Kim Jong-ila unatoč njegovim naporima kako bi osigurao kinesku pomoć i zaštitu za svog sina i nasljednika Kim Jong-una.

Chun Yung-woo nastavlja u razgovoru s Kathleen Stephens kako ne vjeruje u vojnu intervenciju Kine u slučaju sloma Sj. Koreje te da su kineski strateški ekonomski interesi vezani uz SAD, Japan i Južnu Koreju, a ne Sj. Koreju. Izvrsne mogućnosti izvoza tržišta rada, razmjene, trgovine i izvoza stoje iza kineskih neformalnih simpatija o ujedinjenju dviju Koreja pod palicom vlasti iz Seula. U razgovoru dalje piše kako Chun Yung-woo tvrdi da Kina ustvari ima vrlo malo utjecaja na politiku i poteze svog saveznika Sj. Koreje.

Američki pritisak na Sj. Koreju Kina strogo kritizira, dok američku prisutnost sjeverno od demilitariziranog područja na granici između dviju Koreja nikako ne bi podupirala. Nakon poziva za obnavljanjem razgovora šestorice o nuklearnom razoružanju, Kina i dalje insistira na diplomatskom rješenju sukoba te je danas pozvala vlasti Sj. Koreje u Peking na hitne konzultacije.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 30.11.10. 13:38

wikileaks je američka podvala. ne vjerujete valjda da bi se išta moglo objaviti na štetu SADa bez njezine kontrole. da ne žele da to čitamo, spržili bi nam kompjutere koliko god to zvučilo nemoguče.


registracija
25/9/10

nekoime, 30.11.10. 15:53

Cilj je događaje koji se trenutno odvijaju prikazati kao stihijske stvari, bez postojanja ikakvog plana. Cilj je također stvoriti alibi za poteze koji će uslijediti kad se narod pripremi preko ovakvih i sličnih manipulacija.
Laž se kamuflira u mnoštvo istinitih ali nebitnih dokumenata koji joj time daju vjerodostojnost. Vjerodostojnost WikiLeaksa se gradi tako da ga se napada.
S. Koreja je nebitna, ona je samo marioneta koja ima zadatak da straši svijet kad joj se da nalog za to. Svijet se prekraja preko takvih strašila, a prema onom što su isplanirali za slijedećih par godina nagledati ćemo se mnogo većih strašila.
Lako je manipulirati čovječanstvom i to toliko dugo i toliko široko. Jednostavno se posije laž, zagnoji "autoritetima", pa će ona dalje sama rasti, jer je svi mi dalje održavamo i branimo neprestalnim ponavljanjem vjerujući lažnim autoritetima.
U tom moru laži svih vrsta, onaj tko zna istinu lako upravlja ogromnim brojem ljudi, koji zapravo nisu ništa drugo već robovi vezani neznanjem i financijskim okovima te prizemljeni primitivnošću koja ih bombardira iz svih medija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika