30.11.2010. / 13:37

Autor: Nacional.hr

Origano - neizostavan začin u kuhinji, odličan lijek za cijeli organizam

Začinsku biljku specifičnog mirisa i okusa, osim kod propreme ukusnih jela, trebali bi koristiti i za rješavanje mnogih zdravstvenih problema...

Pizza je većini ljudi prva asocijacija na origano. No, osim što je neizostavan začin u grčkoj, španjolskoj, turskoj i talijanskoj kuhinji, ova biljka ima i mnoga ljekovita svojstva. Koje sve probleme možete riješiti ovom biljkom specifičnog okusa i mirisa, saznajte u sljedećih nekoliko redaka!

Origanom protiv prehlade
S obzirom da origano blagotvorno utječe na dišne organe, čaj od ovog začina jedan je od najučinkovitijih lijekova za prehladu, bonhitis, astmu. Priprema je vrlo jednostavna, žlicu origana prelijte vrućom vodom i ostavite desetak minuta.

Uklanja ozlijede na koži
Ukoliko imate akne ili bilo kakva druga oštećenja na koži, u tome će vam pomoći smjesa za koju vam je potreban origano i nekoliko kapi maslinovog ulja. Smjesu je potrebno napraviti najmanje 30 dana prije upotrebe, nakon toga procijediti i tek onda nanijeti na oštećene dijelove kože.

Probava i problemi sa srcem
Svojedobno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da origano ima blagotvoran utjecaj na kardiovaskularni sistem. Ovaj začin specifičnog mirisa i okusa koji se koristi za pripremu mnogih jela, naročito pizza, sprečava i probavne smetnje.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika